Totul după ce un jurnalist a declarat că în urma publicării unui articol în ziarul „Observatorul de Nord” din oraşul Soroca, ce vizează familia demnitarului, a fost intimidat la ordinul lui Cimbriciuc. Viceministrul Apărării ar fi cerut Comisariatului Militar Soroca să verifice dacă autorul articolului, Vadim Şterbate, este la evidenţă militară.

Membrii organizaţiei neguvernamentale spun că Republica Moldova nu va avea nicio şansă să se dezvolte democratic atât timp cât demnitarii şi funcţionarii publici vor neglija legea şi vor utiliza poziţia lor socială în interes propriu şi de familie. Scrisoarea este susţinută de mai multe ONG-uri media.

Şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale a declarat că instituţia s-a autosesizat ieri din mass-media. Astfel, în comun cu Procuratura oraşului Soroca urmează să stabilească toate circumstanţele. 

Vedeţi mai jos declaraţia integrală:

Asociaţia Presei Independente (API) protestează împotriva intimidării de către viceministrul Apărării, Alexandru Cimbriciuc, a jurnalistului Vadim Şterbate, reporter al ziarului ”Observatorul de Nord” din oraşul Soroca, publicaţie membră API, şi solicită Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar funcţionarul să fie sancţionat conform legii.

După publicarea articolului ”(De)gheretizarea oraşului Soroca?”1, în care a fost semnalată problema construcţiilor care strică aspectul oraşului, inclusiv a unei gherete din apropierea Cetăţii Soroca care aparţine lui Alexandru Cimbriciuc jr., feciorul viceministrului Apărării, Alexandru Cimbriciuc, redacţia ”Observatorul de Nord” şi colaboratorii ei au fost intimidaţi în diferite feluri. Iniţial, ghereta în cauză a fost transportată în faţa sediului ”Observatorului de Nord”, iar ulterior viceministrul Apărării a cerut Comisariatului militar Soroca să verifice dacă jurnalistul Vadim Şterbate este la evidenţă militară sau are catedră militară2. API consideră că aceste acţiuni reprezintă un act de răzbunare din partea unui funcţionar de rang înalt pe jurnaliştii care ”au îndrăznit” să critice activitatea economică a membrilor familiei sale.

Asemenea acţiuni nu pot fi tolerate într-un stat de drept care şi-a declarat adeziunea la valorile democratice europene. Republica Moldova nu are o şansă de dezvoltare democratică atâta timp cât demnitarii şi funcţionarii publici se vor considera o castă specială pentru care nu există legi şi vor utiliza poziţia lor socială în interes propriu şi de familie. API solicită domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, să ia atitudine faţă de acest caz ieşit din comun.

Demisia viceministrului Cimbriciuc este un act firesc în această situaţie, însă intimidarea mass-mediei pentru critică, inclusiv cu folosirea situaţiei de serviciu, este o faptă penală, prevăzută de articolul 180 prim al Codului penal al Republicii Moldova3. API solicită procurorului general interimar Eduard Harunjen să dispună investigarea acestui caz de intimidare pentru critică prin folosirea situaţiei de serviciu, admisă de Alexandru Cimbriciuc.

Asociaţia Presei Independente

Declaraţia este co-semnată de alte organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Presei Electronice
Centrul Accces-info
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova