Deşi dezvăluirile fostului angajat al CNA, Mihail Gofman, despre jaful din sistemul bancar au scos la iveală detalii zguduitoare, invitaţii emisiunii spun că guvernarea încearcă să diminueze importanţa lor, iar ancheta va fi tergiversată la nesfârşit. 

„Eu cred că reacţia autorităţilor moldave, ca de obicei, a fost totalmente inadecvată, deşi au întreprins toate măsurile ca să diminueze cumva din importanţa acestor evenimente, ceea ce este, din punctul meu de vedere, totalmente eronat, dacă să nu vorbim de nişte acţiuni făcute cu premeditate. Da, nu este cel mai reuşit mod de procedură, când cineva se duce în altă ţară şi de acolo începe să povestească şi să se ne deschidă ochii. Toate acţiunile trebuiau să fie făcute de către autorităţile naţionale, care au toate pârghiile necesare în mâinile lor, însă în situaţia în care ei nu fac acest lucru eu cred că altă cale pur şi simplu nu există”, a declarat fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi.

„Noi avem nevoie de o anchetă internaţională, aşa cum a cerut-o domnul Gofman din Statele Unite, aşa cum a cerut-o Sergiu Sagaidac de la Londra, aşa cum o cere societatea civilă din Republica Moldova, aşa cum o cere bunul simţ şi normalitatea. Aceşti indivizi aflaţi astăzi ilegal la guvernare nu pot şi nici nu doresc să investigheze la modul serios jaful secolului. Acest lucru poate fi făcut numai în cadrul unei anchete internaţionale”, afirmă şi jurnalistul Vasile Năstase.

„Pe parcursul acestui an de zile situaţia a degradat, la momentul actual este nevoie deja de o echipă internaţională aici pentru a investiga acest caz al furtului miliardului. Împotrivirea politicienilor, împotrivirea celor de la guvernare, împotriva unei investigaţii internaţionale, solicitarea ajutorului aşa cum a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Statele Unite ale Americii şi-a oferit ajutor logistic pentru furtul miliardului din Republica Moldova, care a fost refuzat de către guvernele de a Chişinău, iată în aceste condiţii vedem că de fapt cei de la guvernare în niciun caz nu doresc investigarea acestui caz. Ei doresc tergiversarea la nesfârşit, ei îşi doresc ca societatea, cetăţeanul să uite de acest caz, miliardul, cumva să uităm noi de acest jaf al secolului”, a adăugat analistul politic Valentin Dolganiuc.

Instituţiile de drept au pârghiile necesare pentru a descoperi cine este implicat în jaful secolului, însă nu întreprind nimic, au mai spus invitaţii.

„Eu sunt de acord cu ceea ce au spus colegii mei despre spusele domnului Chetraru, când el a declarat că noi cunoaştem mai bine de Kroll. Eu sunt sigur că ei cunosc ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă, deoarece ei au foarte multe posibilităţi operative, agentura, ascultarea apelurilor telefonice, fie control vizual. Deci ei cu siguranţă au această informaţie, plus la aceasta Centrul Naţional Anticorupţie, ştim cu toţii că ei activează ca organ de recunoaştere financiară şi au împuterniciri de prevenire a spălării banilor. Dacă suma suma tranzacţiei depăşeşte suma de 100 de mii de lei, ei pot îngheţa orice tranzacţie pe o perioadă de 10 zile, pare-mi-se, sau două săptămâni pentru verificare legalităţii acestei tranzacţii, ceea ce nu s-a făcut în cazul dat. Nu este vorba despre sute de mii de lei, este vorba despre miliarde de lei şi sute de milioane de euro şi nu s-a făcut”, a mai spus Pavlovschi.

„Au reţinut un primar de o singură folosinţă, de la Nisporeni, şi un primar care chipurile a sustras 250 de euro. Iată ei la cazuri din astea sunt meşteri, şi au mai găsit o femeie care a furat doi harbuji de pe marginea drumului şi i-au dat cinci ani, şi un ţăran de la Căinari, dacă nu greşesc, care a fost arestat pentru că nu avea poliţă de asigurare. Iată cu ce se ocupă aceşti bandiţi, înţelegeţi? Iată aici ei sunt tari!”, susţine Vasile Năstase.

Reprezentanţii Serviciului de presă al Centrului Naţional Anticorupţie nu au răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile. Iar Procuratura Generală a difuzat un comunicat de presă în care menţioneanză că, ţinând cont de caracterul transfrontalier al fraudei bancare, colaborează cu instituţiile de drept din alte ţări.

Amintim că zilele trecute Mihail Gofman, care se află într-o vizită la Washington, a declarat că principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar cel care a pus la cale schema de fraudă este controversatul om de afaceri Serghei Iaralov. Niciunul dintre cei vizaţi nu a reacţionat la aceste dezvăluiri.