08:13:38 19.04.2024
Stiri

FMI spune ce mai au de făcut autoritățile din R. Moldova pentru a semna un nou Acord. Filip: „Vom face tot”

Politică 15.07.2016 18:05 Vizualizări1854 Autor: Ziarul National
FMI spune ce mai au de făcut autoritățile din R. Moldova pentru a semna un nou Acord. Filip: „Vom face tot”


Misiunea de experți a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, și-a încheiat astăzi vizita de zece zile la Chișinău, unde au discutat despre un posibil acord pe o perioadă de trei ani cu R. Moldova, în valoare de circa 180 de milioane de dolari pentru susținerea programului de reformă economică a statului.

La finalul vizitei, Ivanna Vladkova-Hollar și premierul Pavel Filip au susținut un briefing de presă în cadrul căruia oficialul din R. Moldova s-a arătat convins că R. Moldova va semna un nou acord cu FMI.

„Misiunea a avut discuții productive cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei. În afară de aceasta, am avut întrevederi cu deputați, reprezentanți ai sectorului bancar și ai sectorului privat, cu reprezentanți ai sindicatelor, cu membri ai comunității de donatori și cu reprezentanții societății civile. Discuțiile s-au axat pe perspectivele creșterii economice, politicile ce vizează sectorul financiar, sustenabilitatea finanțelor publice și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor.

Misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată. S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să imbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte. Pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile din Washington”, a spus reprezentanta FMI.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că dacă până acum era „optimist”, astăzi este „sigur” că R. Moldova va semna un nou acord cu FMI, fiindcă ar rămas doar anumite detalii tehnice pe care autoritățile de la Chișinău li-au luat angajamentul să le îndeplinească.

„Tot ce ne-am asumat în fața negociatorilor vom face”, a anunțat Filip, menționând că noul acord cu FMI va contribui la „însănătoșirea economică a R. Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md