Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul Filip, optimist după discuțiile…

Premierul Filip, optimist după discuțiile cu FMI: „Pot declara cu tărie că sunt convins că vom avea un program cu FMI”

R. Moldova nu a semnat un nou program cu Fondul Monetar Internațional, dar cele două părți au ajuns aproape de un nou acord. Cel puțin asta au declarat premierul Pavel Filip și  Ivanna Vladkova-Hollar, șefa Misiunii FMI, la finalul celor 10 zile de negocieri.

„Am avansat semnificativ în negocierile pentru un nou acord cu FMI. Am ajuns la un acord cu privire la un șir de domenii importante, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și care să sporească transparența și să asigure sustenabilitatea energetică… Mai rămân de stabilit câteva aspecte și discuțiile noastre vor continua de la Washington în următoarele zile. După ce va exista un acord la nivel de experți, vom difuza un comunicat de presă în acest sens, deja, din Washingtona declarat Ivanna Vladkova-Hollar, șefa Misiunii FMI, în cadrul unui briefing cu premierul Filip. Aceasta a mulțumit autorităților pentru  discuții „sincere și productive”. 

La rândul său, Pavel Filip a menționat că Guvernul este mulțumit cu faptul că „am obținut practic maximum din ce putea obține la această etapă, să agreăm elementele principale ale programului. Dacă până acum eram optimist că vom avea un acord cu FMI, astăzi, după toate negocierile și după toate cele discutate, pot declara cu tărie că sunt convins că vom avea un program cu FMI, pentru că subiectele care urmează să fie clarificate sunt de natură tehnică… Banii sunt importanți…, dar sunt partea secundară. Partea principală e programul de reforme, care ne va ajuta să ne echilibrăm financiar la finalul lui și să devenim o economie stabilă. Tot ce ne-am angajat să facem, vom face. Urmează reforme complexe și necesare pentru însănătoșirea noastră economică…”, a punctat și Pavel Filip.

R. Moldova negociază cu FMI semnarea unui acord de finanțare pe o perioadă de 3 ani în valoare de aproximativ 180 milioane de USD. Misiunea FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat 10 zile la Chișinău.