FMI despre negocierile cu Guvernul de la Chişinău: Discuțiile au ajuns la o etapă avansată

Misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată, se arată într-o declaraţie de presă a FMI remisă vineri.

Astfel, s-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu.

Potrivit sursei citate, mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte; pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile din Washington. După ce va exista un acord la nivel de experți, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens deja de la Washington.

O misiune de experți a FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie, 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani, finanțat prin mecanismele de creditare ale FMI – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) – în valoare de circa 180 milioane dolari, pentru susținerea programului de reformă economică a statului.

Misiunea a avut discuții productive cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei. În afară de aceasta, a avut întrevederi cu deputați, reprezentanți ai sectorului bancar și ai sectorului privat, cu reprezentanți ai sindicatelor, cu membri ai comunității de donatori și cu reprezentanții societății civile.

Discuțiile s-au axat pe perspectivele creșterii economice, politicile ce vizează sectorul financiar, sustenabilitatea finanțelor publice și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.