138 milioane de lei pentru noul Program național de promovare a sănătății

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova are un nou Program național de promovare a sănătății. Documentul a fost votat de Guvern săptămâna aceasta. Unul dintre obiectivele propuse este ca până în 2020 să fie inițiată și extinsă Rețeaua Europeană de „Școli care promovează sănătatea” în cel puțin 50% din instituțiile preuniversitare.

Noul Program național mai prevede crearea şcolilor de instruire a pacienților chiar în instituțiile medicale. Printre beneficiari se vor număra femeile gravide, familiile tinere, pensionarii și bolnavii de diabet sau hipertensiune arterială. Aceștia vor fi informați în legătură cu prevenirea și controlul bolilor de care suferă.

Până în anul 2020 autoritățile își propun să crească nivelul de conştientizare a populației în legătură cu beneficiile unui mod de viață sănătos cu 30% pentru populaţia adultă și cu 50% pentru tineri.

Programul național de promovare a sănătății pentru 2016-2020 este al 3-lea document de acest fel, primul fiind realizat în 1999. Bugetul estimat pentru implementarea prezentului Program este de 138,35 milioane lei și reiese din volumele bugetului public național şi granturile oferite de donatorii externi.

Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 70% dintre decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de un mod de viața nesănătos începând cu perioada adolescenţei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...