Poliţia a anunţat că înregistrări ale camerelor de supraveghere sugerează că bărbatul pe care l-a ucis duminică dimineaţa a comis ambele atacuri şi că nu sunt implicate alte persoane. Bărbatul considerat suspect a fost împuşcat în apropiere de staţia Nørrebro din Copenhaga duminică dimineaţa, imediat după ora locală 5:00 (6:00, ora RM).

„Presupunem că acelaşi vinovat se află în spatele ambelor incidente şi presupunem totodată că vinovatul împuşcat de către echipa de intervenţie a poliţiei este persoana din spatele ambelor asasinate”, a declarat Torben Molgaard Jensen, şeful poliţiei daneze, într-o conferinţă de presă.

Nivelul alertei la Copenhaga a fost ridicat după cele două atacuri armate, notează Mediafax.

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a declarat că „este o dimineaţă foarte tristă” şi a catalogat atacurile drept „o acţiune teroristă cinică împotriva Danemarcei”.

O operaţiune de urmărire de amploare a fost lansată după primul atac asupra centrului cultural Krudttonden, unde controversatul caricaturist Lars Vilks a organizat dezbaterea despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare. O înregistrare audio, obţinută exclusiv de BBC, a dezvăluit momentele de dinainte de atac. Unul dintre vorbitorii de la dezbatere a fost întrerupt brusc de o rafală de împuşcături. Un bărbat în vârstă de 55 de ani, care participa la eveniment, a fost împuşcat, iar trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi. Un grup din comunitatea evreiască a anunţat ulterior că bărbatul ucis era de pază în timp ce o ceremonie Bar Mitzvah avea loc în sinagogă.

Caricaturistul Lars Vilks, care a fost ameninţat cu moartea din cauza caricaturizării profetului Mahomed, a declarat că el crede că el era ţinta primului atac. Artistul controversat a scăpat însă teafăr.