Prima ciudăţenie a fostului ofiţer KGB Vladimir Putin este „relaţia foarte strategică cu Biserica Ortodoxă Rusă”. Putin a văzut un semn divin în faptul ca a scăpat cu viaţă dintr-un incendiu la vila sa din suburbia Sankt Petersburgului. De atunci, Putin şi Biserica Ortodoxă Rusă se ajută reciproc: Biserica propovăduind supunere şi dragoste faţă de „tătuca ţarul”, iar Putin o fereşte de probleme cu rechinii afacerilor din Rusia. În plus, Putin este strâns legat de miliardarii şi gânditorii ultra-ortodocşi care, întâmplător, finanţează şi susţin „Războiul Crimeii”, potrivit sursei citate.

A doua ciudăţenie a lui Putin – dragostea pentru ceasuri scumpe. „Pentru o lungă perioadă de timp, Putin şi-a demonstrat în mod deschis ceasurile, dar în 2012 opoziţia, pe baza fotografiilor, a estimat costul total al ceasurilor exclusiviste aflate în posesia lui Putin şi au aflat că valoarea acestora se ridică la aproximativ 550 de mii de euro. După „incident”, Putin a devenit mai discret cu ceasurile lui, purtând îmbrăcăminte cu mâneci neobişnuit de lungi.

Bild a aflat de la sursele sale că Putin este proprietarul unui ceas lucrat manual de compania elveţiană Audemars Piguet în valoare de 268.000 de euro. Colecţia lui Putin, care include 13 copii exclusive, valorează cel puţin 650 de mii de euro.

A treia „ciudăţenie” a preşedintelui rus – averea sa. „Aparent, Putin are aceleaşi caracteristici ca şi Rumpelstiltskin, eroul de basme germane, care poate transforma din paie aur. Altfel nu se poate explica cum, din salariul său oficial de 145 de mii de euro pe an a reuşit să încropească o avere de peste 40 de miliarde de dolari, potrivit agenţiilor de informaţii străine.

În plus, Putin are proprietăţi imobiliare. Unele foarte scumpe şi exclusiviste. În total, conform estimărilor neconfirmate, la dispoziţia preşedintelui se află 23 de palate, reşedinţe, vile şi „alte complexe de construcţii”. De asemenea, Putin deţine alte zece imobile, inclusiv palatul de la Marea Neagră şi un complex de clădiri de lux din Moscova. În plus faţă de cele 20 de iahturi de stat, Putin are propriul iaht mare, trecut pe numele unui apropiat de-al său. În pofida acestui gust pentru lux, Putin preferă bucătăria rusă, şi anume – supă, clătite şi găluşte.

În ceea ce priveşte igiena, Putin nu tolerează scamele şi praful pe haine, subliniază Bild. Chiar şi în timpul întâlnirilor foarte importante Putin poate strânge scamele de pe hainele interlocutorilor săi. La rândul său, de la anturajul său liderul rus cere curăţenie lună, aspect îngrijit, lipsa de barbă la bărbaţi şi coafuri îngrijite. Şi, desigur, sănătate – subliniază publicaţia. Putin a interzis importul în Rusia de lenjerie de corp sintetică.

Dar, cu lideri străini, printre care cancelarul german Angela Merkel, Putin se comportă sfidător, arătând totala lipsă de punctualitate. Odată, de exemplu, invitaţii săi au trebuit să-l aştepte patru ore. Cu toate acestea, la vânătoare, pescuit şi diverse sporturi, Putin soseşte mereu la timp, adaugă Bild.

Independent.md