Maia Sandu într-o scrisoare deschisă către FMI: Nu încheiaţi niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, a lansat joi pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internaţional, în care solicită ca acesta să nu încheie niciun acord cu Guvernul de la Chişinău, până nu vor fi asigurate responsabilizarea și transparența procesului în elucidarea fraudei bancare.

Porivit ei, dacă FMI va acorda acest împrumut, există riscul major ca banii vor fi furați din nou. “Acești bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăși în buzunarele demnitarilor corupți. Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”, se arată în scrisoarea Maiei Sandu.

Mai mult, aceasta a opinat că FMI ar trebui să facă pași concreți pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidați de politicienii corupți. În acest contex, Maia Sandu solicită în mod insistent două lucruri: asigurarea transparenței procesului şi responsabilizarea autorităților.

În context, preşedintele PAS a solicitat desemnarea unei terțe părți în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat și să informeze adecvat publicul larg.

Textul integral al postării poate fi citit mai jos.

Luând în considerație ultimele informații privind frauda din sistemul bancar, solicit Fondului Monetar Internațional să nu încheie niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova pînă nu sînt asigurate responsabilizarea și transparența procesului. Există indicii serioase că unele persoane de la putere sînt implicate în acest furt.
Dacă FMI acordă împrumut acelorași autorități, riscul major este că banii vor fi furați din nou. Acești bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăși în buzunarele demnitarilor corupți. Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor.
Înainte să finalizeze acordul de împrumut, FMI trebuie să facă pași concreți pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidați de politicienii corupți. Pentru asta, solicit în mod insistent două lucruri:
1) Asigurarea transparenței procesului. Pornind de la experiența proastă a Programului de Evaluare a Sectorului Financiar din 2014 care a fost publicat doar 2 ani mai târziu, astfel ascunzînd cetățenilor Republicii Moldova adevărul despre sistemul bancar, cer ca toate documentele referitoare la procesul de negocieri să fie făcute publice fără întîrziere.
2) Responsabilizarea autorităților. Noi nu credem că acești politicieni vor respecta legea și vor folosi banii FMI în mod corect. Solicit desemnarea unei terțe părți în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat și să informeze adecvat publicul larg.
Fac un apel către partidele de opoziție și organizațiile societății civile să ni se alăture în acest demers către FMI pentru a reuși să responsabilizăm și să transparentizăm această guvernare. Trebuie să spunem NU corupției.
Împrumutul FMI trebuie să ajute cetățenii, nu politicienii de la putere.
Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.