06:00:37 20.04.2024
Stiri

VIDEO // 5 ani din „viaţa” Soarelui, în IMAGINI surprinse de NASA

Știri 15.02.2015 12:50 Vizualizări878 Autor: Ziarul National


În data de 11 februarie, NASA a aniversat cinci ani de la lansarea în spaţiu a Observatorului Dinamicii Solare, care furnizează non-stop imagini foarte detaliate ale Soarelui. Într-o singură secundă, ODS realizează cel puţin o fotografie şi ilustrează modul în care se produc exploziile solare. Specialiştii au şansa să urmărească „baletul constant al materiei solare” în aura de plasmă a Soarelui, denumită coroana solară.

În spiritul aniversării ODS, NASA a prezentat un clip video cu cele mai captivante imagini ale Soarelui din ultimii cinci ani. În imagini se observă norii uriaşi de materie solară care se avântă în spaţiu, „baletul” aurei de plasmă şi punctele solare care cresc sau se contractă pe suprafaţa astrului zilei, scrie gandul.info.

Savanţii pot vedea cum se deplasează materia prin coroana solară, cea care deţine secretul misterului erupţiilor de pe Soare şi încălzeşte atmosfera acestuia (temperatura fiind de o mie de ori mai ridicată decât cea de la suprafaţă). De asemenea, ei pot urmări mişcarea câmpurilor magnetice ale Soarelui.

ODS a surprins la sfârşitul lui 2014 cele mai mari explozii solare înregistrate în ultimii 20 de ani. Compania Goddars a construit şi administrează sonda spaţială ODS pentru Directoratul de Misiuni Spaţiale al NASA din Washington DC. ODS este prima misiune din cadrul programului Living with a Star al NASA, al cărui scop este să analizeze ştiinţific aspectele legate de sistemul Soare-Pământ, care are o influenţă directă asupra vieţii umane, din cele mai vechi timpuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md