FBI renunță la o anchetă ce a durat 45 de ani; A vizat rezolvarea misteriosului caz DB Cooper

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

FBI a anunţat, marţi, că a luat decizia de a renunţa la o anchetă ce a durat 45 de ani şi care a vizat rezolvarea misteriosului caz al lui DB Cooper, informează 20minutes.fr.

Aceasta a fost una dintre cele mai îndelungate şi mai aprofundate anchete din istoria Statelor Unite. Misterul dispariţiei unui pirat al aerului, care a sărit cu paraşuta dintr-un avion comercial, alături de suma de 200.000 de dolari extorcată de la autorităţi, nu va fi elucidat. Nicio urmă a acelui bărbat de vârstă mijlocie, îmbrăcat elegant, nu a fost găsită vreodată.

FBI a anunţat, marţi, că, după una dintre cele mai îndelungate şi mai aprofundate anchete din istoria sa, nu va mai lucra într-o manieră activă la acest caz, denumit în presa internaţională „afacerea Dan Cooper”.

De-a lungul timpului, dosarul a ajuns să fie cunoscut sub numele „DB Cooper”.

Poliţia americană spune că explorat toate pistele credibile şi consideră că a venit timpul să renunţe le încercarea de a rezolva acest caz misterios. Resursele consacrate până în prezent acestui caz vor fi reorientate spre „alte anchete prioritare”.

Acel pirat al aerului, care purta un costum elegant şi o cravată, a acţionat pe 24 noiembrie 1971 la bordul unui avion Boeing 727 al companiei aeriene Northwest Orient, ce făcea legătura între oraşele Oregon şi Seattle, preluând controlul asupra aeronavei.

După ce avionul a aterizat în Seattle, el a cerut autorităţilor să îi trimită mai multe paraşute şi o servietă cu o răscumpărare în valoare de 200.000 de dolari. Cu acea ocazie, piratul aerului i-a eliberat pe cei 36 de pasageri de la bordul avionului.

Avionul a decolat din nou, cu membrii echipajului în calitate de ostatici, zburând în direcţia Mexicului. Însă piratul aerului, a cărui identitate a rămas necunoscută, a sărit cu o paraşută pe durata acelui zbor, în timpul nopţii, prin partea din spate a aeronavei, echipat cu o paraşută şi luând cu el servieta cu cei 200.000 de dolari.

Cazul a generat un interes uriaş în rândul publicului, care a bombardat autorităţile cu un număr imens de „informaţii ajutătoare”, care nu au dus însă la niciun rezultat. DB Cooper nu a fost găsit niciodată. Pachete cu bancnote zdrenţuite de 20 de dolari, provenind din răscumpărarea de 200.000 de dolari, au fost găsite în 1980 de un adolescent, sub un banc de nisip de pe malul râului Columbia, în nord-vestul Statelor Unite.

Potrivit New York Daily News, mai multe elemente analizate în această anchetă – bancnote, cravata şi paraşuta hoţului – vor fi conservate la sediul FBI din Washington, scrie realitatea.net.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...