Linkuri accesibilitate

Ivan Gnatîşin: „Nu e un secret că în Ucraina, dar și în Moldova corupția macină statul din interior...”


Ambasadorul ucrainean Ivan Gnatîșin
Ambasadorul ucrainean Ivan Gnatîșin

Un interviu în exclusivitate cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin, a vorbit intr-un interviu cu Radio Europa Liberă despre stadiul actual şi perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Chișinău si Kiev, despre procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule ambasador, cum caracterizați relațiile dintre Chișinău și Kiev?

Ivan Gnatîşin: „Cred că acestea se dezvoltă dinamic. Avem probleme incluse pe agendă și vedem că se și rezolvă. Sunt în așteptarea întâlnirii din luna iulie cu copreședinții Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, care trebuie să examineze problema parafării pachetului de înțelegeri ce prevăd transmiterea în proprietate a unor obiecte de pe teritoriul Ucrainei și transmiterea în arendă a unor loturi de pământ în regiunea Novodnistrovsk. O etapă foarte importantă în colaborarea noastră, poate, cea mai important este finalizarea procesului de demarcare planificat pentru anul curent.”

Europa Liberă: Cât timp mai e necesar pentru aceasta?

Ivan Gnatîşin: „Cred că până la sfârșitul anului. Au avut loc deja patru ședințe ale comisiilor de experți care elaborează documentele finale pentru demarcare. Și dacă înțelegerile vor fi semnate, vom finaliza și demarcarea sectoarelor litigioase.”

Europa Liberă: Dar pe segmentul transnistrean sunt probleme?

Ivan Gnatîşin: „Nu, nu există probleme. Am avut o adresare din partea administrației Transnistriei în care se spunea că pe teritoriul Ucrainei au rămas niște echipamente, stații de pompare și ei solicitau acestea să le fie întoarse. Însă poziția noastră e clară: când va fi încheiat procesul de demarcare a hotarelor, ne vom ocupa și de asemenea probleme minore.”

Europa Liberă: Dar soluționarea diferendului transnistrean se află acum pe lista priorităților între Chișinău și Kiev?

Ivan Gnatîşin: „Indiscutabil. Totdeauna a fost prioritară. Conflictul există de peste 20 de ani, noi vorbim deschis și afirmăm că suntem interesați în menținerea integrității teritoriale și păstrarea suveranității Republicii Moldova. Ne pronunțăm pentru reîntregirea statului dumneavoastră. Și noi credem că de la problemele sociale de pe ordinea zilei trebuie să se treacă la statutul acestei regiuni.”

Europa Liberă: Dar la cine se află acum cheia soluționării diferendului transnistrean?

Ivan Gnatîşin: „Toți au chei pentru această soluționare. Transnistria, în virtutea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, beneficiază de regim comercial preferențial în ultimii doi ani. Sunt în creștere exporturile din Transnistria în țările Uniunii Europene. Adică se ține cont de necesitățile regiunile și de aceea realitatea existentă este un imbold spre realizarea reîntregirii.

Însă pentru noi e mai important statutul politic, întrucât s-ar putea soluția de rezolvare a conflictului de aici să fie ulterior aplicată și în Ucraina de Est. De aceea noi suntem pentru libertate în activitatea economică externă, însă nu pot exista două armate, două servicii de poliție etc., etc. Trebuie să existe structuri municipale, regionale, cu dreptul la desfășurarea activității economice externe. Acest lucru este indiscutabil.”

Europa Liberă: Acum există și actori care insistă pe ideea federalizării. Este un scenariu acceptabil pentru Moldova, pentru Ucraina?

Ivan Gnatîşin: „Voi vorbi în numele Ucrainei. Președintele nostru, în unul dintre interviuri, a spus că Ucraina nu acceptă și nu va acceptă niciodată federalizarea statului. Ucraina e un stat mare teritorial, Ucraina are specificul său, tradiții proprii, de aceea nici măcar nu vom accepta să discutăm despre federalizare. Mă întâlnesc cu reprezentații guvernării din Moldova și aud exact același răspuns: autonomie da, împuterniciri da, reintegrare da, dar în limite raționale și civilizate.”

Europa Liberă: Dar care este costul integrării europene pentru Republica Moldova și pentru Ucraina?

Ivan Gnatîşin: „Încă nu putem face un bilanț. Ucraina, Moldova, Georgia au semnat acorduri cu UE în aceeași perioadă de timp. Vorbind de Zona de Liber Schimb, noi începem să ne reorientăm piețele înspre Uniunea Europeană, pentru aceasta am făcut și modificările legislative corespunzătoare. Pentru noi e cert că oamenii au ales vectorul european în 2013 pe Maidan în Ucraina, când poporul a ieșit în stradă pentru că fostul președinte nu semnase Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar există aceste presiuni din partea Moscovei care nu vede cu ochi buni parcursul de integrare europeană.

Ivan Gnatîşin: „Aceste presiuni au fost și vor fi. Presiunea factorului extern există și în Ucraina, și în Moldova. Există și impactul propagandei, eu vorbesc deschis despre aceasta. Însă viața va pune lucrurile la locurile lor. De aceea noi trebuie să ne concentrăm pe lupta cu problemele interne, să implementăm reformele. Și noi facem asta acum în Ucraina. Aproape că am terminat introducerea modificărilor în Constituție care vizează reformarea sistemului de drept, a fost desemnat un nou procuror general. Deja se fac simțite rezultatele concrete.

Nu e un secret că în Ucraina, dar și în Moldova corupția macină statul din interior. Astfel, lupta cu acești factori negativi este una dintre sarcinile de bază și pentru noi, și pentru Moldova. De aceea avem o colaborare strânsă, uneori preluăm experiențe unii de la alții pentru că Moldova deja de doi ani beneficiază de regimul fără de vize, iar noi suntem încă în așteptarea acestuia. Acest lucru trebuie salutat. Oamenii merg în alte state, se odihnesc și, astfel, ei se apropie de valori noi și văd avantajele de acolo: libertatea exprimării, respectarea dreptului omului.”

Europa Liberă: Dar în continuare ce ajutor ar trebui să ofere Occidentul pentru ca aceste țări să ajungă să trăiască în democrație?

Ivan Gnatîşin: „Să ne înțeleagă Occidentul. Am trăit într-un regim care stabilise strict cine, unde și ce loc trebuia să aibă nu este ușor să trecem la un sistem democratic, la o viață civilizată. Însă noi trebuie să demonstrăm rezultatele temelor noastre pentru acasă, bine făcute, trebuie să fim niște elevi exemplari. Dacă nu există această deschidere din partea noastră, nu există nici înțelegere din partea partenerilor noștri internaționali.”

Europa Liberă: Dar când se va vedea rezultatul acestor reforme?

Ivan Gnatîşin: „Eu cred că în timpul apropiat. Viața ne impune. Eu vorbesc cu încredere despre aceasta pentru că simt cum în Ucraina societatea, națiunea ucraineană face presiuni asupra guvernării să ia decizii nestandard, foarte serioase. Ceea ce înainte putea să treacă neobservat, astăzi este pe ordinea zilei. Dacă apar în presă informații de abuzuri din partea funcționarilor, a doua zi acestea ajung și în vizorul organelor de drept.”

Europa Liberă: Dar populația este pregătită pentru șocul reformelor?

Ivan Gnatîşin: „Este pregătită. Însă noi pierdem din cauza faptului că nu anticipăm evoluția lucrurilor. Noi trebuie să vorbim sincer și deschis cu oamenii și să le explicăm lucrurile, așa cum în anii ʾ30 ai secolului trecut președintele SUA în fiecare zi explica cine și cât a câștigat, 23 de cenți, 50 de cenți, ce avea țara de câștigat etc. Dacă vom fi consecvenți, vom înregistra și rezultate bune.”

Europa Liberă: Dar cum vedeți dumneavoastră evoluția relației cu Rusia? Ce vrea Moscova de la Ucraina, de la Moldova?

Ivan Gnatîşin: „Voi vorbi despre Ucraina. Noi vedem confruntarea dintre Occident și Federația Rusia, noi suntem martorii războiului nedeclarat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei și noi vedem poporul ucrainean care a ales calea integrării europene. Aflându-mă printre oameni, îi aud vorbind că au trăit și vremurile comunismului și socialismului, că au văzut numeroase guvernări și că oamenii vor un trai civilizat…”

Europa Liberă: …nu mai vor să stea în genunchi?

Ivan Gnatîşin: „Nu mai vor.”

XS
SM
MD
LG