Se întâmplă la Dubăsari! Dosar penal pentru că a criticat activitatea lui Șevciuk

În regiunea transnistreană continuă să fie persecutați activiștii pentru exprimare liberă pe Internet. Organele de securitate și miliție rețin și interoghează locuitorii regiunii care și-au exprimat opinii cu privire la acțiunile sau inacțiunile administrației de la Tiraspol.

În dimineața zilei de 11 iulie, Olga Ievleva, psiholog pentru copii din orașul Dubăsari, a fost reținută de reprezentanții miliției transnistrene la domiciliul ei, după care transportată la sediul Direcției afacerilor interne de la Tiraspol pentru audieri.

În Direcția de miliție, Ievleva a fost interogată de o anchetatoare despre circumstanțele postării unor mesaje anti-Șevciuc pe rețelele de socializare. Potrivit anchetatoarei, în aprilie 2016 a fost inițiată o cauză penală la inițiativă KGB (Comitetului de securitate) pe faptul calomnierii lui Evghenii Șevciuc. Potrivit lor, postările Olgăi Ievleva ar fi adus prejudicii însemnate liderului tiraspolean, care “din cauza criticilor nu-și poate îndeplini atribuțiile funcționale”.

Interogatoriul a durat o oră, în lipsa unui avocat. Acestia nu i-au fost oferite citații sau alte explicații.

Următoarele audieri pe această cauză penală vor avea loc în septembrie 2016. Potrivit normelor locale, pentru ofensa demnitarilor este prevăzută pedeapsă sub formă de amendă sau muncă neremunerată de la 6 luni la 1 an.

facebook_transnistria

În opinia Olgăi Ievleva, acțiunile milițienilor, dar și acuzațiile aduse sunt abuzive.

Potrivit lui Alexandru Zubco, jurist în cadrul asociației Promo-LEX, respectarea vieții private și libertăților civile în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămân o problemă gravă.

“În urma procesului de monitorizare, constatăm că administrația de facto continuă să admită ingerințe în libertățile fundamentale ale persoanelor, prin aplicarea mecanismelor sale represive. Printre metodele răspândite ce urmăresc scopul hărțuirii activiștilor civici, jurnaliștilor sunt utilizate formele de monitorizare directă, pe internet, supraveghere, inclusiv interceptarea telefoniei. Mai rar, organele represive aplică metode de intimidare fizică asupra persoanele supuse supravegherilor. Astfel, încât defăimările publice, denigrarea imaginei, urmărirea rudelor, demiterile de la locul de muncă cu ulterioara neangajare, etc sunt pe larg răspândite în ultima perioadă de timp, iar cazul Ievleva este unul ce reflectă abuzurile respective”, a comentat acest caz juristul pentru Moldova.ORG.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare