08:11:35 19.04.2024
Stiri

Încă un ATAC TERORIST la Copenhaga. Este al doilea în ultimele de zece ore

Știri 15.02.2015 08:54 Vizualizări1110 Autor: Ziarul National


Un al doilea atac terorist a avut loc la Copenhaga la aproximativ zece ore după primul incident armat, produs sâmbătă după-amiază, şi soldat cu un mort şi trei răniţi, informează CNN.

Poliţia locală a anunţat că focuri de armă au fost trase asupra unor poliţişti în apropierea unei sinagogi din Copenhaga.

Atacatorul a fost ucis, iar poliţiştii răniţi, unul în picior şi celălalt la braţ.

Sâmbătă după-amiază, un civil a fost ucis și trei polițiști răniți la Copenhaga după un atac armat asupra unui centru cultural unde se desfășura o dezbatere despre islam și libertatea de exprimare, transmit agențiile internaționale de presă.

La dezbaterea cu tema „Artă, blasfemie și libertate de exprimare" era prezent și artistul suedez Lars Vilks, care a scăpat nevătămat, el fiind aparent ținta atacului. După ce a publicat în anul 2007 mai multe desene în care-l înfățișa pe profetul Mahomed ca pe un câine, Vilks a primit mai multe amenințări cu moartea din partea unor grupări fundamentaliste islamice și i-a fost incendiată casa din sudul Suediei, cei doi frați care au fost autorii acestui act fiind ulterior condamnați la doi și, respectiv, trei ani de închisoare. De atunci, artistul suedez este în permanență escortat de poliție.

Și ambasadorul Franței la Copenhaga, François Zimeray, participa la reuniune, el scăpând de asemenea nevătămat. „A fost la fel ca la Charlie Hebdo, doar că nu au reușit să intre" în clădire, a declarat el după atac. „Cred că s-au tras cel puțin 50 de focuri de armă (...) Gloanțele au străpuns ușile și toată lumea s-a aruncat la pământ", a mai spus diplomatul francez. Potrivit unei militante Femen, și ea prezentă la dezbateri, în sală se aflau câteva zeci de persoane, scrie Agerpres.

La prima conferință de presă organizată după atac, poliția locală a confirmat că persoana decedată este un danez în vârstă de 40 de ani, iar cei trei răniți sunt polițiști care asigurau paza clădirii. Presupușii autori ai atacului, doi indivizi, sunt în prezent căutați. Ei au reușit să fugă cu un autoturism care a fost găsit abandonat câteva ore mai târziu în apropierea locului atacului. Oficialii poliției au spus că nu sunt în măsură să ofere informații despre atacatori, menționând doar că este vorba despre „doi bărbați în haine negre".

Posturile daneze de televiziune au arătat imagini cu ferestrele centrului cultural ciuruite de gloanțe. Nu se cunosc armele folosite de atacatori, dar numărul mare al gloanțelor trase indică cel mai probabil arme automate.

Într-un comunicat emis după atac, șefa Guvernului de la Copenhaga, Helle Thorning-Schmidt, a afirmat că „Danemarca a fost lovită astăzi de un act de o violență cinică", adăugând că „toate elementele indică un atentat politic și implicit un act terorist".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md