În caz de deces al lucrătorului în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, unitatea care poartă vina pentru accidentul de muncă sau pentru boala profesională repară prejudiciul material persoanelor care au dreptul la aceasta, în modul şi în mărimea stabilită de lege, şi, în plus, le plăteşte, din contul mijloacelor proprii, o indemnizaţie unică, luându-se ca bază salariul mediu anual al celui decedat, înmulţit la numărul anilor compleţi pe care acesta nu i-a trăit până la vârsta de 62 de ani.

Şi Inspecţia Muncii susţine că familia victimei ar trebui să beneficieze de compensaţiile stabilite prin lege. Mai ales că, spune avocatul familiei, în alte cazuri similare întreprinderile au plătit despăgubiri fără a sta pe gânduri. Chiar şi aşa magistraţii de la Judecătoria Buiucani au decis să dea câştig de cauză băncii, stabilind că instituţia nu ar avea nicio datorie faţă de familia angajatului decedat la vârsta de 44 de ani. Săptămâna viitoare dosarul va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel. Între timp, soţia încasatorului mort se întreabă cine va răspunde pentru faptul că bărbatul ei, tatăl a doi copii, a murit îndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu.
 
Solicitaţi de Jurnal TV, reprezentanţii VictoriaBank au spus că au nevoie de o solicitare în scris pentru a răspunde la întrebări. Deşi am expediat demersul la mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţii instituţiei nu au oferit o reacţie până astăzi şi nici nu au mai răspuns la telefon.
 
Amintim că pe 30 mai anul trecut, trei încasatori ai Victoriabank au fost atacaţi în preajma unui centru comercial din sectorul Râşcani al capitalei. Agresorii au tras în direcţia victimelor zeci de focuri din armă şi au furat un milion şi jumătate de lei. Unul dintre încasatori a murit, iar alţi doi au fost răniţi. Atacatorii au urcat în două maşini pe care le-au cumpărat anume pentru această misiune şi au fugit.

Ulterior, oamenii legii au reţinut patru suspecţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani. Aceştia nu-şi recunosc vina, chiar dacă în timpul percheziţiilor efectuate în casele şi maşinile lor, dar şi într-un depozit din raionul Anenii Noi, poliţiştii au descoperit o parte din banii furaţi şi un întreg arsenal de arme, inclusiv un pistol luat de la unul dintre încasatori. Indivizii riscă detenţie pe viaţă.