Gofman anunță, la Washington, cine este principalul beneficiar al miliardului furat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova este prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a anunțat la Washington fostul șef adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Bani­lor (SPCB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Gofman, cel care a beneficiat de banii furați din sistemul financiar-bancar moldovenesc este democratul Vladimir Plahotniuc. Acesta ar fi principalul beneficiar, în timp ce fostul premier Vlad Filat ar fi beneficiarul secund.

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare.Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (…) Deja nu este secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.

Aflat într-o vizită la Washington pentru consultaţii care se referă inclusiv şi la furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova, acesta a organizat o conferință de presă și a prezentat schema furtului bancar.

Totodată, Mihail Gofman a confirmat că furtul miliardului de dolari din sistemul bancar a fost gestionat de Serghei Iaralov, om de afaceri din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

El a mai spus că primarul de Orhei Ilan Shor a fost folosit de către principalul beneficiar al jafului, iar schema prin care statul a fost lipsit de controlul asupra Băncii de Economii a fost făcută prin participarea insituțiilor de stat care ar fi trebuit să împiedice aceste acțiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...