02:54:17 29.03.2024
Stiri

Gofman REVINE din SUA cu noi DEZVĂLUIRI despre „miliardul furat”

Politică 11.07.2016 20:30 Vizualizări6629 Autor: Ziarul National
Gofman REVINE din SUA cu noi DEZVĂLUIRI despre „miliardul furat”


Fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihail Gofman, urmează să facă noi dezvăluiri despre adevărații autori ai „furtului miliardului” din sistemul bancar al R. Moldova.

După ce a făcut unele dezvăluiri acum două săptămâni, atunci când a scos în vileag faptul că de banii furați ar fi beneficiat mai multe persoane, inclusiv Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și Veaceaslav Platon, acum Gofman urmează să spună ce a făcut în SUA, dar și să deschidă unele paranteze despre „coordonatorul” principal al furtului.

„Unde a dispărut Mihail Gofman? De ce nu se prezintă la audieri, fapt pentru care risca să fie adus cu forța la Procuratura Anticorupție? Are ce ascunde? Dacă e veridică informația despre aflarea la Washington…Prea multe întrebări. Sper să aflăm și răspunsuri, astăzi, la 21:00 chiar de la Mihail Gofman”, a scris pe facebook jurnalista Natalia Morari, moderatoarea emisiunii Interpol de la TV7.

Ce declarații a făcut Gofman la ultima sa apariție în public:

    -Persoana care ar fi pus la cale furtul de proporții din sistemul bancar moldovenesc le-a permis mai multor beneficiari, inclusiv „grupurilor” Șor-Filat și Plahotniuc-Platon, să se „înfrupte” din creditele neperformante acordate din 2012 încoace de Banca de Economii a Moldovei.

    -Scopul urmărit ar fi fost să se ajungă la rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), lucru care s-a și întâmplat prin acordarea garanțiilor de stat de 9,5 miliarde de lei, respectiv, 5,3 miliarde lei.

Declarații în acest sens a făcut fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman.

Potrivit lui Gofman, această schemă de devalizare a BEM a început în anul 2012, atunci când un grup secret, format din angajați CNA, SIS, Procuratura Generală, BNM și CNPF au descoperit lucruri bizare la BEM.

Mai exact, grupul respectiv a demonstrat că emisia suplimentară de 16 milioane de acțiuni de la BEM a fost cumpărată, de fapt, prin intermediul banilor scoși de la aceeași bancă. „Banii de fapt aparțineau tot BEM. Suma respectivă a fost scoasă din BEM, plimbată prin Noua Zeelandă, Rusia și s-a întors înapoi. Totul a fost fictiv. Am informat conducerea statului, inclusive pe Igor Corman, Iurie Leancă despre această descoperire, dar nu a urmat nimic”, a declarat sursa citată, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TV 7.

Fostul angajat CNA a menționat că furtul miliardului s-a făcut în mai multe etape și că, de fapt, acest jaf continuă și acum. „Furtul a început în luna martie 2012, atunci când a început lupta pentru controlul BEM. Era o luptă dintre grupul Filat – Șor, pe de o parte, și pe de altă parte grupul Platon – Plahotniuc. A câștigat lupta primul grup, pentru că în caz contrar erau amenințări că va părăsi Alianța pentru Integrare Europeană”, a spus acesta.

Întrebat dacă Vlad Filat e cel care a furat miliardul, Mihail Gofman a spus că „nu e chiar așa”: „El a rămas prostănacul satului, mă scuzați de expresie. Initial, nu s-a pus drept scop furtul miliardului. Absolut toți cei de la putere luau credite neperformante, iar grupul Filat-Șor trebuia să lase banca în ordine”.

De această slăbiciune a politicienilor moldoveni s-ar fi folosit o persoană care a coordonat și coordonează în continuare acest proces prin care se urmărește falimentarea statului R. Moldova.

„Coordonatorul furtului miliardului este o persoană privată, pe care toată lumea o cunoaște. Este la libertate și este din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Aceste grupuri, Filat-Șor și Platon – Plahotniuc urmăreau să gestioneze rezervele valutare ale BNM. Eu le-am spus că nu este posibil așa ceva, dar ei au făcut acest lucru prin ușa din spate. Ne amintim că, la un moment dat, toate băncile comerciale au acționat concertat, chiar dacă aparțineau unor grupuri de interese diferite. Erau transferate diferite sume de bani la BEM, chiar dacă banca avea mari probleme. Acționau grupuri diferite care executau de fapt comanda coordonatorului acestui furt. Coordonatorul nu e Filat, nici Plahotniuc, nici Veaceslav Platon. Aceștia sunt de fapt beneficiarii fictivi. Coordonatorul urmărea să ajungă la rezervele valutare ale BNM prin devalizarea BEM. Această devalizare s-a făcut prin acrodarea creditelor neperformante. În anul 2013, era deja o gaură de 7,4 miliarde de lei la BEM. După devalizarea BEM, care a fost aleasă ca o platformă prin care urma să fie scos miliardul de dolari din rezerva valutară a statului, băncile comerciale făceau plasamente de 2-3 miliarde de lei la o bancă cu mari probleme. Gaura de la BEM se făcea pentru că se știa că vor fi scoși bani din rezerva valutară a statului. Guvernul Leancă a acordat 9,5 miliarde de lei, iar Guvernul Gaburici - 5,3 miliarde. Scopul era ca băncile comerciale să acorde împrumuturi Guvernului la o dobândă exorbitantă de 20-25%. Acest împrumut a ajuns deja la 6 miliarde de lei. Ce se va întâmpla când dobânda va echivala cu economia internă? Da, statul va da faliment”, spune Gofman.

Fostul angajat al CNA a mai spus că conducerea instituției la care lucra l-a „lăudat” pentru descoperirea acestei scheme, dar nu a întreprins nimic pentru a opri jaful: „Conducerea CNA a fost inițial mulțumită de lucrul meu, dar cred că ulterior Viorel Chetraru a fost intimidat. Nimeni nu se aștepta că noi vom demonstra că acea emisie de 16 milioane de acțiuni a fost fictivă”.

În opinia lui Mihail Gofman, după arestarea lui Filat și Șor vor mai urma rețineri ale persoanelor implicate în acest furt, iar primul pe listă este fostul premier Iurie Leancă. „Iurie Leancă este următorul după Șor. Lista e foarte mare. Eu cred că Șor va sta în pușcărie și vor urma funcționari de la BNM, CNPF, CNA etc. Această schema este din afara țării și se urmărește ca în R. Moldova să fie haos. Aceast lucru s-a făcut cu mâinile măscăricilor de la noi. Ei trebuiau să ia măsuri și să nu se joace de-a solda”, a relatat acesta.

Rugat să spună exact cine este coordonatorul furtului miliardului și ce rol au jucat Filat, Șor, Plahotniuc și Platon, fostul angajat al CAN a spus: „Filat e unul dintre beneficiari, Șor – executant, Plahotniuc – pe la spate a scos cele mai mari foloase, Platon – la sigur beneficiar. Coordonatorul furtului este din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Ei știau la ce merg, dar au sperat că pot mușamaliza situația dată. Vă spun că în raportul „Kroll 2” o să fie nume grele. Noi deja cunoaștem ce o să apară în acest raport”, a conchis Gofman, care a și recunoscut că R. Moldova mai degrabă este un stat mafiot decât unul de drept.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md