icon

Pavel Filip s-a întâlnit cu membrii Comitetului Evreiesc American

11-07-2016 18:28
1,336

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu delegația Comitetului Evreiesc American, condusă de David Harris.

 

În debutul întrevederii, Premierul l-a felicitat pe David Harris cu prilejul conferirii Ordinului de Onoare al Republicii Moldova, evidenţiind dinamica ascendentă a colaborării dintre ţara noastră şi Comitetul Evreiesc American, precum şi rolul activ pe care-l are comunitatea în facilitarea dialogului Republica Moldova – Statele Unite ale Americii. De asemenea, şeful Executivului a adus felicitări Comitetului Evreiesc American cu ocazia marcării în acest an a jubileului de 110 ani de la fondarea organizaţiei.

 

„Republica Moldova este un stat cu diversitate culturala bogata, anume din acest considerent şi avem nevoie de o societate tolerantă. Avem deja un cadrul legislativ care asigură protejarea drepturilor minorităţilor, iar politicile promovate de Guvern sunt orientate spre promovarea toleranţei şi eliminarea tuturor formelor de discriminare. În acelaşi timp, suntem deschişi pentru intensificarea dialogului cu toate grupurile minorităților naționale, inclusiv cu Comunitatea evreiască, pentru a implementa programe de consolidare a societăţii și de dezvoltare socio-economică”, a mai spus  Pavel Filip.

 

La rândul său, şeful delegaţiei Comitetului Evreiesc American, David Harris, a transmis felicitări poporului moldav cu prilejul aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, care urmează să fie celebrată pe 27 august a.c., dar şi cu ocazia intrării în deplină vigoare a Acordului de Asociere RM-UE.

 

În cadrul discuției au fost trecute în revistă priorităţile Cabinetului de miniştri şi relaţiile cu partenerii externi, inclusiv cu Statele Unite ale Americii şi Israel. Premierul a subliniat că reformele lansate au ca scop transformarea Moldovei într-un stat stabil, sigur şi deschis pentru investitorii străini. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat determinarea fermă de a continua parcursul european al Republicii Moldova, precum şi promovarea unui parteneriat avantajos cu toţi partenerii de dezvoltare.

 

În acelaşi timp, oficialii Comitetului Evreiesc American s-au arătat deschişi pentru a acorda suport Republicii Moldova, subliniind că statul are potenţial de dezvoltare şi de a transforma provocările în oportunităţi.

 

Printre subiectele discutate s-au regăsit, de asemenea, posibilitatea deschiderii la Chişinău a unui muzeu al identităţii evreieşti şi a Holocaustului și restituirea proprietăţilor care au aparţinut comunităţilor religioase evreiești sau minorităţilor naţionale.

 

Comunitatea evreilor din Moldova este compusă din aproximativ 25 de mii de persoane, majoritatea dintre ele locuiesc în municipiul Chişinău. Anual, pe 27 ianuarie, în Republica Moldova este marcată Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30