Poveste incredibilă din Coreea de Nord: Am devenit prea bogat și a trebuit să-mi înscenez propria moarte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru că s-a îmbogățit, Dzhon Khen-mu a fost nevoit să-și însceneze propria moarte și să fugă din Coreea de Nord. Toată întâmplarea a pornit de la o banală cutie cu ginseng, povestește bărbatul, care acum locuiește în Coreea de Sud.

Pentru că era managerul unui hotel din Phenian, Dzhon era printre puținii nord-coreeni cărora le era permis să între în contact cu vizitatorii străini, scrie The Guardian.

Într-o zi, bărbatul a întâlnit un turist japonez. I-a făcut cadou o cutie de ginseng. Japonezul, la rândul lui, i-a dat lui Dzhonu 300 de dolari, un act de generozitate care i-a schimbat viața.

Activitatea comercială era interzisă de regimul din Coreea de Nord. După 1990, când sute de oameni au murit de foame, a apărut și comerțul pe piața neagră. În 2004, primul parc industrial din Coreea de Nord și-a deschis porțile, iar autorităților le-au permis cetățenilor să facă mici afaceri.

Dzhon a profitat de ocazie și a început să importe haine, biciclete și alte bunuri din China, folosind cei 300 de dolari, o mică avere după standardele locale.

„Chiar dacă la începutul anilor 2000 au fost permise unele cumpărături de bază, cei mai mulți cetățeni încă se bazau pe rația de alimente și îmbrăcăminte. Trimestrial primeau de la stat șosete și lenjerie, iar încălțări și mai rar”, explică bărbatul.

Mica afacere pusă pe picioare de acesta îi ajuta pe nord-coreeni să-și completeze rația primită de la stat. El s-a îmbogățit în scurt timp și a strâns chiar 100.000 de dolari. Devenise bogat, dar acest lucru era foarte periculos pentru el.

„Sumele mari de valută străină în mâini private reprezintă o amenințare pentru autorități, mai ales în cazul în care acești bani nu sunt folosiți așa cum vrea statul”, punctează Dzhon.

Partenerii săi au început să dispară fără urmă. „Era o chestiune de timp, puteau oricând să vină după mine”, spune bărbatul.

Credea că e prea periculos să treacă granița împreună cu familia, așa că a decis să plece singur. Totuși, ca să-și protejeze familia în fața eventualelor repercusiuni din partea autorităților, bărbatul și-a înscenat propria moarte.

„50 de dolari m-a costat să primesc un certificat de deces fals, care spunea că am murit într-un accident de mașină. Era singura opțiune. Dacă autoritățile ar fi știut că sunt în viață și că sunt un dezertor, mi-ar fi pedepsit familia”, spune el.

A fugit în China, unde a stat patru luni, apoi a cerut azil în Coreea de Sud. „Este foarte dificil pentru oamenii care au trăit toată viața într-o țară socialistă să se adapteze la un stil de viață capitalist”, spune el. Dzhon, care are 60 de ani, lucrează acum la un post de radio sud-coreean, care încearcă să difuzeze mesaje către nord-coreeni pentru a contracara propaganda guvernului lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...