Experții bat alarma: Populația Republicii Moldova ar putea scădea cu 35 la sută

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situația demografică din Republica Moldova este alarmantă, populația ar putea scădea cu 35 la sută până în anul 2050 în cazul în care statul nu-și va revizui politicile în domeniu, potrivit Barometrului demografic, lansat astăzi la Chișinău.

În opinia specialiștilor, doar din cauza fenomenului migrației Republica Moldova pierde circa 1% din populație în fiecare an, sau circa 40 de mii de persoane de vârstă reproductivă.

O altă cauză este rata mică a natalității – 1,27 copii per femeie, precum și creșterea alarmantă cu 40% a mortalității în ultimii ani.

Potrivit ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, statul trebuie să implementeze mai multe politici în vederea îmbunătățirii situației demografice.

„Trebuie să recunoaștem că nu doar la noi sunt asemenea probleme, dar situația demografică din țară este alarmantă. Dezvoltarea durabilă este importantă pentru fiecare țară și avem nevoie de politici pentru a dezvolta potențialul uman din țara noastră”, a spus ministra.

Dacă situația nu se va îmbunătăți, populația Republicii Moldova ar putea scădea până la 2 milioane 700 de mii de locuitori câtre anul 2050.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...