Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „coruperii deputaților” ar putea…

Dosarul „coruperii deputaților” ar putea ajunge la final. „Mâine, la ora 14:00, putem să avem sentință pe această cauză”

Astăzi, 11 iulie, a avut loc o nouă ședință în dosa­rul coru­pe­rii depu­ta­ți­lor. Și de acaestă dată, incul­pa­tu­l Vita­lie Bur­lacu nu s-a prezentat la ședință. „Vitalie Burlacu este bolnav și se tratează într-o instituție privată. Nu pot să vă spun de ce suferă pentru că sunt informații cu caracter personal. Însă, consider că pedeapsa cerută de procuror depășește limitele. Legea penală nu prevede o pedeapsă atât de mare pentru pregătirea unor ilegalități”, a declarat avocatul Ana­to­lie Cea­chir.

În același timp, Vita­lie Galeru, procurorul care se ocupă de acest dosar, a menționat că acțiunile întreprinse de partea apărării și inculpați este pentru tergiversarea acestui dosar. „Se dorește tergiversarea acestor dosare, care durează deja doi ani. Irina Baglai  a depus astăzi mărturii, dar nu a spus nimic important și a negat totul… S-a finalizat cercetarea judecătorească și am trecut la dezbaterile verbale. Am cerut 12 ani pentru Burlacu și o amendă de 8.000 de unități convenționale (160.000 de lei), iar pentru inculpata  Irina Baglai am cerut o sancțiune de șase ani și o amendă de 6.000 de unități convenționale (120.000 de lei). De asemenea, am solicitat confiscarea mijloacelor financiare și a bunurilor pe care le-am depisat în timpul investigațiilor. Consider că pedeapsa solicitată este pe măsura faptelor comise de cei doi inculpați… Sper că mâine, după ora 14:00,  vom avea sentința pe această cauză”, a subliniat procurorul.

Amintim că, la 7 mar­tie 2014, CNA şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) anu­nţau că au reţi­nut în fla­grant pe Irina Baglai și Vita­lie Bur­lacu, bănu­iți că au încer­cat să corupă depu­taţi din fosta coa­li­ţie pro-europeană. Per­soa­nele res­pec­tive ar fi fost gata să plă­tească câte 250 de mii USD unor aleşi ai popo­ru­lui, ca aceş­tia să-şi pără­sească par­ti­dele în aju­nul sem­nă­rii şi rati­fi­că­rii în Par­la­ment a Acor­du­lui de Aso­ci­ere R. Moldova-UE. Ulte­rior, pe 13 mar­tie 2014, CNA a mai anu­nţat că, într-o bancă din Chi­şi­nău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închi­riat de Irina Baglai. Irina, împre­ună cu Vita­lie Bur­lacu, fost poli­ţist, se află acum în liber­tate, după ce au stat mai bine de 10 luni în izo­la­tor. Din apri­lie curent, Bur­lacu este anun­țat în cău­tare. De când au fost eli­be­raţi, dosa­rul aces­tora bate pasul pe loc. În 2015, majo­ri­ta­tea şedinţe­lor de jude­cată au fost între­rupte sau amâ­nate.