O nouă şedinţă în acest dosar urma să se desfăşoare în dimineaţa zilei de miercuri. Examinarea nu a mai avut loc întrucât judecătorul-raportor Ala Cobăneanu şi-a declarat abţinere, cerere ce urmează a fi examinată de un complet de judecată de la CSJ săptămâna viitoare. Cobăneanu a refuzat să discute pe marginea acestui dosar şi să ne spună de ce îşi doreşte să se retragă. Potrivit unor surse de la CSJ, judecătoarea ar fi invocat chestiuni de incompatibilitate.

Pe lângă Cobăneanu, din completul care examinează dosarul "Norma" mai fac parte Nicolae Clima, Ion Corolevschi, Valeriu Doagă şi Nadejda Toma. Cazul a ajuns pe masa magistraţilor de la Curtea Supremă de Justiţie după ce părţile au contestat decizia Curţii de Apel Cahul care a dispus ca statul să achite 26 de milioane de lei firmei "Norma Telecom". Şi ceilalţi colegi ai Alei Cobăneanu au refuzat să ne spună de ce se tergiversează pronunţarea unui verdict într-un dosar care se perindă prin instanţe de ani de zile. De cealaltă parte, unii analişti şi experţi în drept spun că amânările fără sfârşit în acest dosar denotă existenţa unor presiuni asupra magistraţilor.

Anterior, preşedintele CSJ a negat orice legătură cu dosarul "Norma". Cazul datează din anul 2008. Firma al cărei reprezentant era Victor Berlinski, a mers la CEDO după ce Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova a reziliat un contract încheiat cu această companie, care prevedea instalarea fibrei optice pe tronsonul Iaşi-Chişinău. Pe atunci, Republica Moldova era reprezentată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, care este prieten cu Victor Berlinski. CEDO a dat câştig de cauză firmei Norma pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil în ţară, dar nu a dispus achitarea unor daune. Ulterior, dosarul a revenit în Moldova cu o cerere de despăgubiri de 7,5 milioane de euro.

În prima instanţă, cauza a ajuns pe masa unui alt apropiat de-al lui Poalelungi - finul de cununie al acestuia, preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc. El a fost nevoit să se retragă de la examinarea dosarului, după ce presa a mediatizat conflictul de interese. Ulterior, un alt judecător - de data aceasta amic cu Oleg Melniciuc, Serghei Papuha, a obligat statul, în prima instanţă, să achite 26 de milioane de lei în favoarea agentului economic. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău de reprezentanţii Norma, care au sperat să ia toată suma de 7,5 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de lei. Atunci, Ion Secrieru, magistratul care făcea parte din complet, a fost retras de la examinarea dosarului "Norma".

Surse de la SIS şi CNA ne-au declarat atunci că Secrieru s-ar fi împotrivit să execute comanda de a da câştig de cauză firmei "Norma" şi de a dispune plata despăgubirilor cerute. În prezent, Secrieru este cercetat penal pe un alt caz, împreună cu patru magistraţi de la Curtea de Apel, după o eroare strecurată în procesul de redactare a unei decizii adoptate. Secrieru a calificat această hotărâre drept o răzbunare din partea unor magistraţi de la Curtea Supremă cărora nu le-au convenit sentinţele dictate de el şi colegii săi în anumite dosare de rezonanţă.

Ulterior, la Curtea de Apel Chişinău, reprezentanţii "Norma" au cerut recuzarea tuturor judecătorilor şi strămutarea cauzei. Dosarul a ajuns la magistraţii Curţii de Apel Cahul, unde examinarea a fost amânată de mai multe ori. În septembrie anul trecut Ion Dănăilă, Galina Vavrin şi Tatiana Dimitriadi au menţinut decizia lui Serghei Papuha cu o viteză-fulger, de 15 minute. Asta în condiţiile în care deliberările durează de obicei ore în şir.

De menţionat că actualul reprezentant al firmei Norma, Constantin Marian, este rudă cu fostul ministru al Justiţiei, Oleg Efrim, fapt confirmat de ambii. Următoarea şedinţă de la CSJ urmează să aibă loc pe 29 aprilie.