EURO 2016: Cel mai bun francez putea juca finala Euro în tabăra adversă. Povestea lui Griezmann

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu doar o zi înaintea finalei Euro 2016, dintre Franța și Portugalia, cotidianul lusitan Maisfutebol dezvăluie un lucru mai puțin știut despre vedeta francezilor. Starul echipei gazdă a turneului final, golgheterul de până acum al turneului, atacantul Antoine Griezmann, are sânge portughez!

Numele complet al atacantului lui Atletico Madrid este Antoine Lopes Griezmann. Acel Lopes ascunde originea portugheză a francezului de 25 de ani.

Bunicul matern al lui Griezmann, Amaro Lopes, a fost fotbalist, la rândul său, la Pacos Ferreira. În 1957, la fel ca mulți alți portughezi, a luat drumul străinătății. Amaro și soția sa, Carolina, au ajuns în Franța, țara din Europa cu cea mai mare comunitate de portughezi.

Amaro Lopes a ajuns în orășelul Macôn, din zona central-estică a Franței, unde azi există o importantă comunitate lusitană. Atunci, însă, familia Lopes a fost prima. „Am fost primii portughezi în Macôn. Azi sunt peste 120 de familii. Am ajutat la început multe persoane de la mine din țară, să-și găsească de muncă, i-am ajutat cu actele, tot”, povestește Jose Lopes, primul fiu al lui Amaro Lopes.

Amaro a avut șase copii: Jose, Manuel, Maria, Alriza, Andrea și Isabelle. Isabelle e mama lui Antoine Griezmann.

Aici, în Macôn, la 70 de kilometri de Lyon, Isabelle l-a cunoscut pe Alain Griezmann, care i-a devenit soț. Cei doi au avut trei copii: Theo, Maud și Antoine. Theo, cel mai tânăr, joacă și azi fotbal la echipa locală Sporting de Macôn, clubul comunității portugheze.

Unchiul Jose povestește: „Sincer, Antoine are mai multe lucruri moștenite din partea Lopes. E mai mult Lopes decât Griezmann. Pe teren, seamănă mult cu tatăl meu, Amaro da Cavada”.

Griezmann nu și-a putut cunoaște însă bunicul. „Antoine s-a născut în 1991, iar tata a murit în 1992. Din pcate, nu au avut prea mult timp împreună. Mama a murit în 2009 și a trăit ultimii ani în casa lui Alain și Isabelle, așa că a avut contact permanent cu Antoine, care a iubit-o mult pe bunica sa Carolina. De la ea a aflat multe despre bunicul Amaro”, mai spune Jose Lopes.

În octombrie 2014, înaintea unui meci Portugalia-Franța, Griezmann a dezvăluit legătura sa de sânge cu adversara din finala de mâine. „Va fi un meci special, mai ales pentru că bunicul meu, Amaro Lopes, a fost un fotbalist profesionist la Pacos Ferreira. O să mă gândesc la asta când voi ieși pe teren”, spunea, acum doi ani, golgheterul Euro 2016.

Devenit acum starul naționalei Franței, Antoine Griezmann putea aborda acest meci din cealaltă parte. Atacantul de 25 de ani a avut ocazia, în adolescență, să aleagă naționala Portugaliei.

„Portugalia l-a invitat, acum 6 sau 7 ani”, dezvăluie vărul său Filipe Alves. Informația e confirmată de unchiul atacantului, Jose Lopes. În noiembrie 2012, Federația Franceză a suspendat cinci jucători de la selecționata U20 pentru că au petrecut într-un club de noapte. Griezmann, pe atunci la Real Sociedad, era unul dintre ei. A ispășit o pedeapsă grea, fiind suspendat până în 2014.

„Când a fost suspendat, Antoine a zis că nu mai vrea să joace la naționala Franței și e timpul să ceară cetățenia portugheză, pentru a juca pentru Portugalia. Dar apoi s-a întors și din fericire joacă acum foarte bine pentru Franța”, a mai spus Jose Lopes.

În copilărie, Antoine Griezmann obișnuia să-și petreacă vacanțele în Portugalia. A început să iubească fotbalul încă din copilărie. Multe veri din adolescență le-a petrecut dând probe la diverse cluburi. În 2005 a fost descoperit de un scouter al lui Real Sociedad, la un turneu organizat de PSG, la Paris. A fost chemat să joace în Țara Bascilor și de atunci cariera sa a mers într-o singură direcție.

Cu toate legăturile sale cu Portugalia, lucru ciudat, Antoine Griezmann nu vorbește portugheză. O spun tot rudele sale, care susțin că atacantul vorbește doar câteva cuvinte în lusitană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...