„Necesitatea reţinerii preventive a medicilor a fost dictată de tentativa influenţării martorilor, schimbării probelor şi distorsionării circumstanţelor cazului. În decursul celor 72 de ore, timp în care medicii au fost reţinuţi, organul de urmărire penală a reuşit să acumuleze probele necesare pentru elucidarea circumstanţelor cazului şi astfel a decăzut necesitatea privării medicilor de libertate. Medicii învinuiţi de comiterea acţiunilor vor fi cercetaţi în continuare în libertate”, a menţionat pentru Jurnal TV purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Totodată, oamenii legii au dispus ca pe durata desfăşurării anchetei, chirurgul, anestezistul, dar şi asistenta medicală să aibă interdicţia de a părăsi localitatea. Până acum, cei trei erau doar bănuiţi, astăzi însă au primit statutul de învinuiţi, fiind acuzaţi de neglijenţă în serviciu, care s-a soldat cu moartea unei persoane. Şi dacă ieri, chirurgii din toată ţara anunţau că de luni se vor solidariza şi vor intra în grevă, astăzi au spus că nu vor protesta până la finalizarea anchetei.

Medicii au fost reţinuţi la 23 aprilie, după ce un tânăr de 21 de ani a decedat în urma unei operaţii de apendicită. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în cel mult zece zile în urma unei expertize medico-legale. Băiatul era originar din satul Bravicea, raionul Călăraşi şi îşi făcea studiile la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat.