Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.07.2016

CNPF instituie administrarea speciala la ASITO

CNPF instituie administrarea speciala la ASITO

Autoritatea de supraveghere de la Chisinau (CNPF) a decis instituirea administrarii speciale la compania de asigurari ASITO. Hotararea a fost luata cu putin timp in urma in cadrul sedintei Consiliului de Administratie CNPF, o informatie in acest sens fiind remisa oficial si portalului specializat www.xprimm.md.

Decizia vine ca urmare a suspendarii managemetnul executiv al ASITO, dupa ce saptamana trecuta, cinci angajati ai ASITO au fost retinuti de catre ofiteri ai Centrului National Anticoruptie din Moldova, suspectati de tentativa de infractiune, delapidare si spalare de bani in proportii mari. De asemenea, in urma unei decizii a instantei de judecata, Directorul Financiar Adjunct al ASITO a fost arestat preventiv pe termen de 30 de zile, alaturi de un avocat al companiei. De asemenea, alti trei suspecti retinuti au obligatia de a nu parasi tara. Mai multe detalii aici.

Prin urmare, CNPF a decis blocarea conturilor curente ale ASITO, dupa ce in luna iulie 2015 a restrictionat si extragerea disponibilitatilor banesti din conturile de depozit ale asiguratorului, lasand spre libera gestionare conturile curente, respectiv cele pentru a-si onora obligatiile fata de asigurati. Mai multe detalii disponibile aici.

Potrivit informatiei publicate anterior de portalul www.xprimm.md, insitituirea administrarii speciale de catre CNPF este reglemnentata prin art. 42 al Legii cu privire la asigurari si contine, printre altele, urmatoarele prevederi:
se exercita de catre un administrator special desemnat de autoritatea de supraveghere. In calitate de administrator special poate fi numit un angajat al autoritatii de supraveghere, care corespunde cerintelor pentru administratorul unui asigurator (reasigurator) sau o societate de audit ori un auditor intreprinzator individual, care detin licenta pentru activitatea de audit si/sau certificat de calificare al auditorului in domeniul asigurarilor;
din momentul desemnarii sale, administratorul special preia controlul si gestioneaza activitatea asiguratorului (reasiguratorului), avand acces nelimitat la activele, incaperile, documentele, rapoartele, registrele si la orice alte informatii detinute de asigurator (reasigurator);
pe perioada administrarii speciale, drepturile si obligatiile actionarilor si ale organelor de conducere ale asiguratorului (reasiguratorului) se suspenda, fiind exercitate de catre administratorul special;
administratorul special are atributii depline de a conduce, gestiona si controla asiguratorul (reasiguratorul). Vezi aici textul integral al legii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus