Autoritățile și opoziția din Georgia, unite pentru a cere aderarea la NATO și UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile și opoziția din Georgia au adresat vineri un comunicat comun țărilor membre ale NATO, pentru a le cere să susțină candidatura georgiană, într-un moment în care un summit al Alianței Atlanticului de Nord se desfășoară la Varșovia, pe fondul tensiunilor cu Rusia, informează AFP.

„Facem apel la sprijin total, la încurajări și ajutor din partea partenerilor noștri din comunitatea transatlantică pentru integrarea Georgiei în UE, NATO și în toate instituțiile euroatlantice”, se spune în declarație.

Documentul a fost semnat de președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili, de premierul Ghiorghi Kvirikașvili, de președintele parlamentului și de șase partide parlamentare ale acestei țări, printre care și cel mai important partid al opoziției, Mișcarea Națională Unită.

Șefii de stat și de guvern din cele 28 de țări membre ale NATO se reunesc vineri și sâmbătă la Varșovia, pentru un summit centrat pe temerile suscitate de Moscova în țările din Europa de Est. La fel ca Ucraina, Georgia speră să adere la NATO, ai cărei lideri au promis încă în 2008 că ea va putea adera într-o zi la această organizație.

Georgia a trecut printr-un scurt război cu Rusia în 2008, iar trupele ruse sunt de atunci poziționate în Abhazia și în Osetia de Sud, două regiuni separatiste ale Georgiei.

Îngrijorată de prezența forțelor NATO la frontierele sale, Rusia se opune în mod categoric aderării Georgiei la NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...