Colaborarea dintre Republica Moldova și NATO, discutată în cadrul Summit-ului de la Varșovia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul Apărării Anatol Şalaru a avut astăzi întrevederi bilaterale cu omologii săi din România şi Letonia, în cadrul Summit-ului NATO din Varşovia, Polonia.

Astfel, la întrevederea cu ministrul Apărării Naţionale al României, Mihnea Motoc, Anatol Şalaru a menţionat că România este unul dintre partenerii principali ai Republicii Moldova în domeniul militar, apreciind colaborarea strânsă dintre Armata Naţională şi cea română.

Ministrul moldovean al Apărării s-a referit şi la activitatea comisiei mixte moldo-române, care s-a reunit pentru a doua oară în primăvara anului 2016, la Bucureşti, exprimându-şi convingerea că subiectele referitoare la cooperarea bilaterală, colaborarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, dar şi programele de asistenţă şi sprijin vor rămâne în continuare o prioritate pentru cele două armate.

La rândul său, oficialul român a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova la capitolul colaborarea cu NATO, cu accent pe intenţia de a deschide un Oficiu de legătură al NATO în Chişinău şi acţiunile întreprinse în contextul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI). Mihnea Motoc a reiterat sprijinul României în consolidarea relaţiilor moldo-române de colaborare militară.

Tot astăzi, cooperarea moldo-letonă în sectorul de apărare, situaţia geopolitică şi politica expansionistă a Federaţiei Ruse în regiune au constituit subiectele principale ale dialogului dintre miniştrii Apărării Anatol Şalaru şi Raimond Bergmanis.

În cadrul întrevederii, Anatol Şalaru a menţionat ilegalitatea aflării trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi necesitatea stringentă de înlocuire a acestei misiuni din raioanele de est ale ţării cu una civilă sub mandat ONU.

Ministrul moldovean al Apărării a apreciat sprijinul oferit Armatei Naţionale de Guvernul leton în domeniul instruirii şi a solicitat expertiză privind comunicarea strategică, Letonia fiind una dintre statele-model la capitolul respectiv.

Raimond Bergmanis a declarat că ţara sa este gata să ofere în continuare asistenţă Republicii Moldova în instruirea militarilor Armatei Naţionale în instituţiile specializate din Letonia, dar şi în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO (IPAP) şi DCBI. Totodată, oficialul a apreciat prestaţia pacificatorilor moldoveni în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. La final, părţile au convenit asupra consolidării relaţiilor bilaterale militare.

De menţionat că ministrul Apărării Anatol Şalaru participă, în perioada 8-9 iulie curent, la Summit-ul NATO din Varşovia, Polonia, alături de reprezentanţi din cele 28 de state aliate şi ţările partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...