Principală  —  Ştiri   —   (FOTO): Cele mai noi aparate…

(FOTO): Cele mai noi aparate de supraveghere care vor survola hotarele NATO, inclusiv lângă granițele cu R.Moldova

În cadrul summitului NATO de la Varșovia a fost prezentat cel mai nou sistem de supraveghere terestră din lume, care are capacitatea de a monitoriza și  orice țintă terestră în orice condiții meteo, la orice grad de vizibilitate, pe durate foarte lungi și de la înălțimi foarte mari, la peste 11000 de km, prezentând în detalii inclusiv obiecte mici.

Este vorba de aparate de zbor, pilotate automat, fără piloți la bord, care sunt dotate cu radare și scanere de înaltă performanță, și care transmit instantaneu datele unor centre terestre performante, aparținând NATO.

Sistemul de Supraveghere Terestră Aliată este achiziționat de 15 state-membre ale Alianței NATO, inclusiv România și Bulgaria, și după perioada de testare va deservi toate cele 28 de state-membre. Ludwig Decamps, unul dintre managerii acestui proiect, șef al Programului Suport pentru Armament, a declarat că acest sistem poate oferi date în mod rapid, fiind cel mai complex sistem de date de până în prezent.

Aparatele de zbor fără piloți au prioritatea de a zbura la înălțimi mai mari și pe o durată foarte mare, dar și în orice condiții meteo sau de vizibilitate redusă.  Baza militară principală care găzduiește acest sistem se află în Sigonella, pe insula Sicilia din Italia.

Aceste aparate de zbor vor survola spațiul aerian al statelor-membre NATO, în cazul necesității monitorizării oricăror ținte terestre, bănuite de comportarea unor riscuri importante pentru cetățeni. Hotarele NATO vor fi supravegheate în mod special, mai ales din cauza conflictelor armate și a războiului hibrid lansat de Rusia. Menționăm că R.Moldova are hotarul de vest cu NATO, România fiind membră a blocului Nord-Atlantic din anul 2004, ceea ce înseamnă că acest hotar va fi monitorizat în mod special.