Maia Sandu: Prevederile legale privind finanţarea partidelor pe alocuri se bat cap în cap

Prevederile legale privind finanţarea partidelor sunt confuze, iar, pe alocuri, chiar se bat cap în cap, susţine liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate Pasa, Maia Sandu. În plus, potrivit ei, instituțiile statului nu se grăbesc să clarifice lucrurile, “așteptând, probabil, să treacă campania prezidențială”.

“Spre exemplu, în cazul donațiilor, teoretic, există două modalități de plată: prin virament și în numerar. Doar că nici Comisia Electorală Centrală și nici Inspectoratul Fiscal nu explică modul în care trebuie contabilizate donațiile în numerar”, se arată într-un mesaj al Maiei Sandu postat pe pagina sa de Facebook.

Totodată, o altă lacună în legislație, menţionată de liderul PAS, ține de procedura de raportare către CEC a donațiilor făcute prin virament.

Asfel, CEC cere partidelor o informație exhaustivă despre donator (numele, IDNP, codul fiscal, domiciliul, adresa juridică, locul de muncă, genul de activitate), în timp ce banca, prin ordinul de plată aprobat de BNM, solicită doar numele donatorului și codul fiscal/IDNP.

“Cum pot fi respectate prevederile legii în condiții de neclaritate? Bineînțeles că partidele cu finanțare “tradițională” nu își pun asemenea întrebări. Cerem instituțiilor responsabile să clarifice lucrurile rapid pentru a permite partidelor să își desfășoare activitatea în cadrul legii”, se mai arată în postarea liderului PAS Maia Sandu.

Textul integral al mesajului poate fi citit mai jos.

“Se poate sau nu finanța în mod corect un partid politic în Republica Moldova? Analizînd prevederile legale la acest subiect, am descoperit că acestea sînt confuze, iar, pe alocuri, chiar se bat cap în cap. Instituțiile statului nu se grăbesc să clarifice lucrurile, așteptînd, probabil, să treacă campania prezidențială.

Spre exemplu, în cazul donațiilor, teoretic, există două modalități de plată: prin virament și în numerar. Donațiile mai mari se pot face doar prin virament, iar cele mici (de pînă la un salariu mediu pe economie) pot fi făcute și în numerar. Doar că nici Comisia Electorală Centrală și nici Inspectoratul Fiscal nu explică modul în care trebuie contabilizate donațiile în numerar. Pentru un partid care se finanțează din contribuții mici, aceste donații sînt foarte importante.

O altă lacună în legislație ține de procedura de raportare către CEC a donațiilor făcute prin virament. CEC, prin Registrul donațiilor de la persoane fizice și juridice, cere partidelor o informație exhaustivă despre donator (numele, IDNP, codul fiscal, domiciliul, adresa juridică, locul de muncă, genul de activitate), în timp ce banca, prin ordinul de plată aprobat de BNM, solicită doar numele donatorului și codul fiscal/IDNP. Cum pot fi respectate prevederile legii în condiții de neclaritate?

Bineînțeles că partidele cu finanțare “tradițională” nu își pun asemenea întrebări. Cerem instituțiilor responsabile să clarifice lucrurile rapid pentru a permite partidelor să își desfășoare activitatea în cadrul legii”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.