Președinta Lituaniei cere Germaniei să-și asume rolul de lider militar în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Germania ar trebui să se concentreze mai puțin pe „sensibilități istorice” și să-și asume un rol de lider militar în Europa, a declarat președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în cadrul unui interviu pentru DPA publicat joi. Liderul de la Vilnius a făcut această declarație înainte de începerea summitului NATO de vineri și sâmbătă de la Varșovia, unde Alianța ar urma să aprobe desfășurarea în Lituania a sute de soldați sub conducere germană.

Lituania și alte state de pe flancul estic al NATO au afirmat că se simt amenințate de Rusia, după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea și a oferit sprijin separatiștilor din estul Ucrainei. „Trebuie să ne protejăm și să-i descurajăm pe alții. Asta este realitatea — nu există nicio alternativă în acest moment. Doar să ne uităm din exterior cum Rusia își militarizează frontierele, nu ne permitem acest lux”, a spus Grybauskaite.

Liderii NATO ar urma să deschidă calea pentru desfășurarea unor batalioane de până la 1.000 de militari în Lituania și vecinele sale baltice Estonia și Letonia, precum și în Polonia, notează DPA.

Marea Britanie, Canada, Germania și SUA s-au oferit să conducă batalioanele care vor fi desfășurate prin rotație, Germania urmând să preia acest rol în Lituania. „Suntem foarte fericiți că Germania a fost de acord să fie o națiune-cadru în Lituania”, a spus Grybauskaite. Ea a adăugat însă că Berlinul are un rol special de jucat în apărarea europeană și că ar trebui să facă mai mult.

„Germania este țara cea mai potrivită să preia conducerea în asigurarea securității în Europa” a spus președinta lituaniană. „Numai o țară mare și puternică din punct de vedere economic poate să-și asume mai multă responsabilitate politică și militară. Pentru Germania a venit timpul să aibă mai multă încredere în ea și să nu se uite mereu înapoi și să caute sensibilități istorice. Este o nouă eră, o nouă epocă, cu responsabilități noi pentru Europa de a se apăra”, a mai afirmat Dalia Grybauskaite.

Germania a fost în general prudentă în ceea ce privește implicarea sa militară din cauza trecutului său din Al Doilea Război Mondial. Totuși, notează DPA, acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce SUA a făcut presiuni asupra Germaniei să-și asume un rol mai important.

Dalia Grybauskaite a spus că înțelege sensibilitățile din Germania, dar a adăugat că ar trebui înțelese și „sensibilitățile” Lituaniei. „Nu vrem să fim ocupați din nou de același vecin”, a spus ea, adăugând că faptul că Rusia reprezintă o amenințare este o poziție comună a NATO.

„Astăzi le cerem tuturor partenerilor, inclusiv Germaniei, să ne ajute să ne apărăm”, a declarat Grybauskaite, care conduce Lituania din iulie 2009 și a fost unul din criticii cei mai vocali ai Rusiei în timpul crizei ucrainene.

Ea a prezis totuși că climatul de confruntare dintre Moscova și Occident „nu va dura mult timp, pentru că este lipsit de sens”. Dar lucrurile nu pot reveni la normal, atâta timp cât Rusia își continuă activitățile în Ucraina, a adăugat ea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...