Vladimir Putin a promulgat o serie de legi antiteroriste controversate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi o serie de legi antiteroriste extrem de criticate, care consolidează supravegherea comunicațiilor și obligă companiile de internet să stocheze datele utilizatorilor timp de câteva luni, relatează AFP.

Măsurile, publicate joi pe site-ul guvernului și adoptate la sfârșitul lunii iunie de deputații ruși, penalizează nedenunțarea unui delict, reduce vârsta răspunderii penale la 14 ani și introduce pedepse care ajung până șapte ani de închisoare pentru „justificarea publică a terorismului”, inclusiv pe internet.

Monitorizarea rețelelor de comunicații de către serviciile speciale este întărită de obligația furnizorilor de internet și a rețelelor sociale de a stoca mesajele, apelurile și datele utilizatorilor timp de șase luni pentru a le transmite „agențiilor guvernamentale în cauză” dacă acestea le solicită.

Noile legi au fost denunțate de opoziție drept o încercare de „supraveghere totală” din partea autorităților. La rândul său, fostul colaborator al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, Edward Snowden, refugiat în Rusia, a denunțat aceste legi de tip „Big Brother” și de „supraveghere în masă”.

Directorul general al operatorului rus de telefonie mobilă Megafon, Serghei Soldatenkov, a afirmat într-un interviu acordat joi ziarului Kommersant că noua lege privind stocarea datelor va forța compania să cheltuiască 200 de miliarde de ruble (2,8 miliarde de euro) pentru a finanța infrastructura necesară, de patru ori profitul său anual.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...