15:06:40 28.03.2024
Stiri

Făleşti // Brânzeturile selecte de la Logofteni, la fel sau mai bune decât în Italia sau Olanda

Economie 25.04.2015 13:00 Vizualizări7662 Autor: Virginia Nica
Făleşti // Brânzeturile selecte de la Logofteni, la fel sau mai bune decât în Italia sau Olanda


ECO // Iaurt fin, unt topit sau brânzeturi ecologice, preparate după renumitele rețete italiene și olandeze, pot fi savurate de amatorii cu gusturi fine doar la nea Vasile de la Logofteni

Cu câteva sute de hectare de teren cu pășune certificată ecologic și câteva sute de vaci, Vasile Cireș lasă consumatorii și experții să aprecieze calitatea deliciilor sale. Lucru care nu s-a lăsat așteptat, lactatele ecologice fiind apreciate cu distincții la diferite expoziții internaționale, iar fermierul își amintește că și consumatorii veniți din țări cu tradiții în produse ecologice au avut numai cuvinte de laudă.

Lapte ecologic de vacă

„Au descoperit ceva nou, deosebit. Este un credo ale meu să produc ceea ce este organic, sănătos, fără coloranți sau conservanți. Prin ce se deosebește laptele obișnuit de cel ecologic? Este vorba despre ceea ce li se oferă bovinelor drept hrană. De la ceea ce mănâncă pe pășune până la porumb sau siloz – totul este trecut prin conversie ecologică. Laptele produs în aceste condiții este curat și sănătos. Este ceva ce vine direct din natură”, susține producătorul.

A obținut în 2008 certificat ecologic pentru circa 540 de hectare de teren, apoi în 2012 și producția de lapte a obținut același certificat.

„Comorile” de pe rafturi

Bărbatul lasă la o parte gândurile despre drumul bătătorit până a obține statutul de unicul producător de lapte ecologic de vacă din R. Moldova, care, spune el, nu este așa de neted precum pare și își îndreaptă spatele pentru a mângâia cu privirea „comorile” aliniate cuminți pe rafturi.

„Așa se simt brânzeturile mai comod”, râde nea Vasile, după care enumeră valorile exacte care trebuie respectate în încăperile unde sunt păstrate lactatele.

Producătorul excelează în cunoștințe despre cele mai noi tehnologii și spune că fermierii trebuie să profite acum de accesul la informații, deoarece cunoștințele constituie în mare parte cheia succesului în orice afacere.

Cașcavaluri ca în Olanda sau Italia

„Avem cașcavaluri produse după tehnologia olandeză. Avem tradiționale, cu termen de păstrate de la 18 zile până la patru luni, excelente care sunt păstrate pe o perioadă de la patru luni la opt luni, dar este și „Regina”, cu o perioadă de „coacere” mai mare de opt luni. Anume brânza „Regina” este făcută după rețeta italiană, cu foarte mult lapte și care poate fi confundată cu Parmezanul sau Parmigiano Reggiano. Toți amatorii de ceea ce este mai deosebit în materie de lactate pot găsi la noi de la lapte pasteurizat, iaurt fin, unt topit și frișcă la brânzeturi care pot fi savurate doar la Logofteni”, își descrie cu gesturi largi fermierul gama de lactate ecologice.

„Bijuteria” din lapte pur

Poate să ofere detalii despre fiecare tehnologie de preparare a acestor produse în parte, Vasile Cireș fiind convins că nimeni nu ar rezista „bijuteriei”, cum îi spune el brânzei cu ardei dulce și gust fin de usturoi.

„Lucrurile se mișcă în direcția bună la noi. Sunt deja mulți dintre cei care prețuiesc ceea ce este natural. Iată cu jumătate de an în urmă cumpărau de la noi „Regina” cu 130-140 de lei, acum însă scot din buzunare și 170 de lei. Nu aș spune că lactatele ecologice la noi au prețuri superioare celor preparate după tehnologiile obișnuite, așa cum se întâmplă în afară. Noi suntem, totuși, niște norocoși, pentru că putem să oferim aceste produse unice, deosebite, pure din punct de vedere ecologic, fără a depune anumite eforturi. Avem toate condițiile aici. Trebuie doar ca tot mai mulți să evite utilizarea substanțelor chimice în diferite lucrări agricole”, se arată convins fermierul de la Fălești.

Brânzeturile moldovenești, solicitate de consumatorii din afară

Vasile Cireș susține că cei care preferă să se înfrupte din produsele ecologice de la ferma sa sunt, de obicei, cei care consumă doar produse ecologice. „Sunt și din cei care au descoperit că nu este necesar să plece în Italia sau Olanda pentru a savura gustul cunoscut lumii întregi al brânzeturilor și cașcavalurilor de acolo. Știm că unele produse pot fi găsite doar la noi și mizăm pe faptul că tot mai mulți consumatori se vor „îndrăgosti” de ceea ce oferim”, încheie fermierul.

Potrivit lui Vasile Cireș, brânzeturile și laptele de la Logofteni își vor face repede loc și pe piața internațională, ajungând deja la consumatorii ucraineni și ruși. Zice, însă, că este dificil de a ajunge pe piața europeană, deși afirmă că a găsit mulți admiratori printre consumatorii de peste Prut.

Menționăm că R. Moldova poate exporta în Uniunea Europeană anumite tipuri de lactate fără achitarea taxelor vamale. Totuși, producătorii autohtoni nu puteau să valorifice nici anterior cotele anuale stabilite din cauză că lactatele moldovenești nu corespund cerințelor tehnice din Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md