16:34:34 16.04.2024
Stiri

DECLARAŢII susţinute de imagini prin SATELIT: Separatiştii proruşi din Ucraina au mai mult armament decât unele state NATO

Știri 14.02.2015 15:31 Vizualizări1763 Autor: Ziarul National
DECLARAŢII susţinute de imagini prin SATELIT: Separatiştii proruşi din Ucraina au mai mult armament decât unele state NATO adevarul.ro


Statele Unite au publicat sâmbătă imagini prin satelit prin care vor să arate că Rusia s-a alăturat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei într-un asalt total asupra armatei ucrainene în timpul rămas până la intrarea în vigoare a armistiţiului agreat joi la Minsk, relatează New York Times online.

Separatiştii proruşi din Ucraina au deja mai mult armament decât armatele unor ţări membre NATO, iar Rusia se pregăteşte să trimită şi mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, relatează agenţia Ukrinform în pagina electronică.

"Separatiştii au acum o forţă armată - cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea şi sisteme de rachete - mai mare decât unele ţări NATO şi europene", a scris Pyatt.

Când Putin anunţa joi pactul, erau aşteptate doar nişte manevre înainte ca armistiţiul să intre în vigoare. În schimb, au avut loc confruntări sângeroase, extrem de intense, în apropiere de oraşul Debalţeve, asediat de către insurgenţi.

În trei imagini prin satelit postate pe Twitter de către ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt apar imagini de la sol gri, urme pe zăpadă şi coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decât să repete acuzaţiile formulate vineri de către purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era "convins că acestea sunt sisteme militare ruseşti, nu separatiste".



Într-una dintre imagini sunt indicate patru rânduri de piese de artilerie remorcate şi unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalţeve. Altă imagine arată ceea ce Pyatt afirmă că sunt sisteme de apărare antiaeriană, iar în a treia apar coloane de fum negru şi gros de la ceea ambasadorul prezintă drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" lângă Şahtar.



Intensitatea şi amploarea violenţelor au provocat îngrijorări că înţelegerea semnată săptămâna aceasta - plină de prevederi prost definite şi ambigue consideră NYT - se poate dovedi la fel de ineficientă ca anteriorul armistiţiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.



Grupul Celor Şapte democraţii industrializate (G7) şi Uniunea Europeană (UE) au emis un comunicat comun în care şi-au exprimat "îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina" şi confruntările de la Debalţeve.

G7 a anunţat totodată că este pregătit să impună Rusiei sancţiuni suplimentare.

Insurgenţii separatişti proruşi susţinuţi de Rusia, denunţă G7 şi UE în comunicat, "operează (acum) dincolo de linia de contact agreată la Minsk în septembrie 2014, provocând numeroase victime civle".

Alt semn al îngrijorării Occidentului, care susţine Kievul, este intenţia Guvernului canadian de a furniza armatei ucrainene imagine radar prin satelit care să susţină trupele din est, a declarat ministrul canadian al Apărării Jason Kenney într-un interviu pentru postul de radio CBC. Oferirea acestor informaţii a fost "singura mare rugăminte adresată de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în timpul vizitei sale la Ottawa, în septembrie", a spus Kenney, scrie Mediafax.

Bombardamente de artilerie continuau să se audă în zona Debalţeve sâmbătă. Oraşul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruşi au anunţat că au preluat controlul asupra drumului către localitate, asediind forţele guvernamentale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md