Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Circuit turistic nou în…

(VIDEO) Circuit turistic nou în Moldova: Deceniul deportărilor din Basarabia

Cu oca­zia impli­ni­rii a 75 de ani de la pri­mul val si 67 de ani de la cel dea-l doi­lea val de depor­tari, în Repu­blica Mol­dova a fost lan­sat un cir­cuit turis­tic tema­tic, numit: „Dece­niul depor­tă­ri­lor din Basa­ra­bia”.

Sursa Video: www.ZdG.md

Pe data de 06 iulie 2016 a fost organizat primul tur pentru presă, iar pe data de 09 si 10.07.16 vor fi organizate excursii pentru turiști. Acest circuit este organizat pentru a scoate din umbră evenimentele tragice, care au avut loc în acea perioadă, deportarile și foametea. Echipa care se ocupă de acest proiect este formată din istorici cu renume în tematica deportarilor, precum Viorica Olaru – Cemîrtan, Alexandru Moraru, Mihail Tașcă. „Noi încercăm să prezentăm de ce şi în ce mod erau basarabenii ridicaţi din casele lor, aduşi la gările de tren şi deportaţi în Siberia. Ținem mult să scoatem la lumină informaţiile ascunse din dosarele secrete şi mărturiile celor care au resimţit pe propria piele furia represiunilor politice”, a declarat Irina Milos Ciurea, inițiatoarea acestui proiect.

Turul „Deceniul deportărilor din Basarabia” include deplasarea către localitatea Mereni din raionul Anenii Noi, de unde sute de oameni au fost deportaţi în Siberia, şi vizitarea mai multor muzee şi închisorii temutei securităţi sovietice din Chişinău.

Clary Estes este fotografă și voluntară americană la Corpul Păcii din Moldova. Aceasta spune că până să vină la noi, nu știa nimic despre deportări. De asta a inițiat un proiect foto-video, care va fi prezentat curând publicului. „Locu­iesc într-o fami­lie de depor­tați din raio­nul Soroca și m-am gân­dit că subiectul deportărilor este foarte impor­tant să se dis­cute astăzi. Pentru mine, pen­tru cetă­țe­nii din RM dar și pen­tru cei din stră­i­nă­tate. Cu acest pro­iect noi vrem să ară­tăm viața de zi cu zi, dar și memo­ria depor­ta­ți­lor. Uti­li­zăm foto­gra­fii de arhivă și facem inter­viuri pe video. Ne inte­re­sează viața de până la depor­tări, în tim­pul lor și cea de după depor­tări”, a spus Clary Estes.

Una dintre locațiile vizitate este și subsolul unei clădiri, amplasat în centrul Chișinăului, pe strada București 60, care a fost utilizat de fostul NKVD. Aici pot fi văzute zeci de celule de detenție, în care au fost anchetați și omorâți mulți cetățeni. Această locație nu a fost deschisă niciodată pentru public, iar celulele sunt acum utilizate ca depozit.

Turul turistic cuprinde, de asemenea, Complexul Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice. Iniţiatorului Complexului, Alexandru Postica, susţine că este un proiect ambiţios care îşi propune să redea o gospodărie de moldoveni care au fost deportaţi. De asemenea, proiectul îşi propune să reproducă gulagul, unde au fost deportaţi moldovenii.