Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Excursie prin subsolurile folosite…

(VIDEO) Excursie prin subsolurile folosite de fostul NKVD la Chișinău

Cu ocazia implinirii a 75 de ani de la primul val si 67 de ani de la cel dea-l doilea val de deportari, în Republica Moldova a fost lansat un circuit turistic tematic, numit: „Deceniul deportărilor din Basarabia”.

Sursa Video: www.ZdG.md

Pe data de 06 iulie 2016 a fost organizat primul tur pentru presă, iar pe data de 09 si 10.07.16 vor fi organizate excursii pentru turiști. Acest circuit este organizat pentru a scoate din umbră evenimentele tragice, care au avut loc în acea perioadă, deportarile și foametea. Echipa care se ocupă de acest proiect este formată din istorici cu renume în tematica deportarilor, precum Viorica Olaru – Cemîrtan, Alexandru Moraru, Mihail Tașcă. „Noi nu încercăm să refacem traseul deportărilor. Noi încercăm să prezentăm de ce şi în ce mod erau basarabenii ridicaţi din casele lor, aduşi la gările de tren şi deportaţi în Siberia. Ținem mult să scoatem la lumină informaţiile ascunse din dosarele secrete şi mărturiile celor care au resimţit pe propria piele furia represiunilor politice”, a declarat Irina Milos Ciurea, inițiatoarea acestui proiect.

Una din­tre loca­ți­ile vizi­tate este și sub­so­lul unei clă­diri, care a fost uti­li­zat de fos­tul NKVD pentru anche­tarea și detenția cetă­țenir incomozi pentru sovietici. Această loca­ție nu a fost des­chisă nici­o­dată pen­tru public, iar celu­lele sunt acum lăsate în mize­rie.

Turul turistic cuprinde, de asemenea, Complexul Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice. Iniţiatorului Complexului, Alexandru Postica, susţine că este un proiect ambiţios care îşi propune să redea o gospodărie de moldoveni care au fost deportaţi. De asemenea, proiectul îşi propune să reproducă gulagul, unde au fost deportaţi moldovenii.