Cum i s-a făcut „dor” lui Rogozin de Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Sperăm să nu înghețați la iarnă”, avertiza Rogozin în 2013 la Chişinău. Acum, i s-a făcut brusc „tare dor” de Moldova.

După ce ani la rând Rusia a pedepsit economic Moldova – i-a călcat demonstrativ merele cu buldozerul, a spus despre vinul moldovenesc că „e bun doar de vopsit gardurile” și a sancționat-o pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE prin impunerea embargourilor la export, acum, aflat la Chișinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a spus că „Moldova trebuie să conteze pe prioritățile pieței ruse și ale pieței Uniunii Eurasiatice, deoarece acolo există cerere pentru producţia moldovenească”.

„Sperăm să nu înghețați la iarnă”, spunea Rogozin în 2013 la Chişinău, în timpul unei vizite din ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care a fost parafat Acordul de Asociere Republica Moldova – UE, sugerând dependenţa energetică a Moldovei de Rusia.

Un „dor” otrăvit și în bătaie de joc

Oficialul rus, care s-a lăudat în cartea sa „Dușmanul poporului” că a „luptat cu arma în mână”, în războiul de la Nistru din 1992, împotriva moldovenilor şi a ceea ce el numeşte „fasciştii români”, a venit la Chișinău marți, 5 iulie, fiind întâmpinat cu proteste chiar de la Aeroport. Deși în 2012 acesta a numit Republica Moldova „un coteț”, iar pe moldoveni i-a numit „porci, pentru că nu sărbătoresc 9 mai (Ziua Victoriei)”, marți acesta a spus că i-a fost „tare dor de Chișinău”. Acesta a ales să se afle în Republica Moldova în zi de doliu național, basarabenii comemorând miercuri, 6 iulie, împlinirea a 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia (peste 35 000 de oameni au fost deportați atunci în Siberia, în trenuri pentru vite, de regimul stalinist).

Poliția și securitatea moldovenească l-au ajutat marți pe Dmitri Rogozin să evite protestatarii de la Aeroport, dar i-au creat condiții să filmeze cu telefonul protestatarii veniți să-l huiduiască. La conferința de presă susținută împreună cu viceprim-ministrul moldovean Octavian Calmîc, oficialul rus a refuzat să răspundă la vreo întrebare. El a spus că este nespus de bucuros că relațiile dintre Moldova și Federația Rusă au revenit la normalitate. Rogozin a precizat că partea rusă a prezentat Chișinăului o „foaie de parcurs” pentru revenirea la bunele relații comercial-economice, urmând ca grupul de lucru interguvernamental să-și înceapă activitatea la sfârșitul lunii iulie.

Cartea „BREXIT” jucată de Rogozin la Chișinău

Potrivit lui Rogozin, BREXIT „va conduce la mișcări tectonice serioase în marea geopolitică europeană (…), de aceea, Rusia și Moldova au despre ce discuta ca vechi și buni tovarăși”.

Vicepremierul moldovean Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că va fi găsit un consens în privința reluării exporturilor moldovenești în Federația Rusă, după embargourile impuse de Rusia acum doi ani. „În pofida faptului că Republica Moldova are semnat Acord cu UE (Acord de liber schimb – n.n.), acesta este complementar celui cu piața CSI. Noi ținem foarte mult la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii noștri tradiționali, în special cu Federația Rusă cu care am avut relații prietenești”, a spus oficialul moldovean.

Iar presa pro-guvernamentală de la Chișinău a prezentat vizita lui Dmitri Rogozin ca pe „o resetare a relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova”, remarcând chiar cu satisfacție că „spre deosebire de vizitele sale anterioare, demnitarul rus nu a mai fost ironic în declaraţiile sale”.

A trecut pe la Chișinău ca să „atenționeze” de la Tiraspol

Miercuri, Dmitri Rogozin se afla la Tiraspol unde s-a întâlnit cu șeful administrației separatiste pro-ruse Evgheni Șevciuk și a ținut un discurs în „sovietul suprem” (pretinsul Parlament transnistrean). Rogozin a ironizat spunând că mai glumește uneori că „tancurile rusești nu au nevoie de vize”. El a precizat în context că Federația Rusă „este pregătită pentru orice situație în regiune”, dar și-a exprimat speranța că „nu se va ajunge până la situații fierbinți”. Rogozin a declarat la Tiraspol că în timp ce „Chișinăul construiește din bani europeni închisori noi, Federația Rusă a decis să aloce bani pentru construcția grădinițelor, școlilor și spitalelor (în regiunea transnistreană – n.n.)”.

Deși s-a aflat marți la Chișinău, iar miercuri seară va reveni în capitala Republicii Moldova unde se va întâlni cu premierul Pavel Filip, Dmitri Rogozin a găsit de cuviință ca anume de la Tiraspol să le transmită un avertisment politicienilor moldoveni: „Fiți atenți la acțiunile Ucrainei!”. „Există motive să credem că radicalii ucraineni pot face front comun cu moldovenii, pentru a provoca dezghețarea conflictului din Transnistria. Noi nu vrem acest lucru. Pe noi ne interesează reluarea relațiilor normale cu Republica Moldova. Chișinăul ar trebui să fie în alertă pe fondul acestui pericol”, a menționat Rogozin în cadrul unei conferințe de presă la Tiraspol, potrivit unui comentariu al publicației DW-Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...