Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Taxe duble pentru proprietarii gheretelor:…

Taxe duble pentru proprietarii gheretelor: „Nu este clar cum apar toate „Coffe Time-urile” acestea”

Taxele pentru agenții economici din Chișinău care dețin unități de comerț ambulant vor fi majorate de două ori. Va fi mărită, de asemenea, și taxa cotei anuale pentru proprietarii de tonete, frigidere, remorci, automagazine, tarabe de cvas, aparate automat pentru vânzări, standuri pentru publicitate, gherete și alte unități de comerț ambulant. Decizia a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în ședința din 5 iulie curent cu votul a 28 de consilieri. Membrii fracțiunii Partidului Liberal s-au abținut de la vot.

Propunerea fracțiunii Partidului Popular European din Moldova din cadrul CMC a stârnit discuții în contradictoriu în cadrul ședinței. Ruslan Codreanu, autorul amendamentului,  a declarat că acest pas este o încercare de a descuraja comerțul stradal și o soluție pentru a stimula tranferarea acestuia în piețe și centre comerciale. Majorările nu vor viza activitatea WC-urilor mobile. Ion Ștefăniță, consilier PPEM, a calificat Chișinăul dreptu un „oraș-gheretă” și „oraș ambulant”.

Marcel Zambițchi, șef al Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, a declarat că unitățile de comerț ambulant sunt o prerogativă a preturilor de sector și nu a direcției, dar a mențonat că în prezent în orașul Chișinău acestea sunt în număr de 2 522, iar încasările în bugetul local constituie peste 1 800 025 de lei, iar dacă taxele vor fi mărite și veniturile în bugetul local vor crește.

Consilierul PL, Vasile Petrea, spune că pentru o gheretă stradală agentul economic plătește 5 500 de lei pe an, pe când pentru una amplasată în piață, 27 500 de lei: „Adică facem o nedereptate față de cei care comercializează în piețe și favorizăm acest comerț stradal care înăbușă comerțul legal. Mai mult ca atât, pe lângă comerțul stradal, avem comerțul parazitar, neautorizat, care subminează, împreună cu preturile, comerțul legal.” Acesta a declarat că

Alți consilieri din fracțiunea Partidului Liberal au criticat inițiativa, motivând prin faptul că „agenții economici ce țin de genul dat de activitate sunt și așa la limita supraviețuirii. Dacă noi majorăm taxa, ei ori falmentează, ori ridică prețurile la marfă sau la serviciile pe care le prestează. Cine o să plătească? Cine o să sufere? De asemenea, cumpărătorii. De unde o să avem bani în buget? O să se eschiveze de a plăti taxele!”

Drept replică, consilierul PPEM, Ala Nemerenco a declarat că medicii, profesorii și multe alte categorii sociale sunt la limita supraviețuirii, iar condiționarea majorării taxelor nu ține de acumularea mai multor venituri în bugetul local, ci are drept scop „debarasarea de această urățenie hidoasă”. „Sunt locuri speciale pentru vânzări, în care  este cât de cât curățenie. Uitați-vă în ce s-a prefcut orașul nostru!”, a menționat Nemerenco.

În cadrul dezbaterilor consilierii au propus elaborarea unei scheme de amplasare regulată a gheretelor care să stabilească un număr limitat de untăți de comerț, iar acestea să fie autorizate prin licitație, să aibă un aspect estetic și să fie percepute drept un brand al Chișinăului. O altă soluție, înaintată de PSRM, este convocarea unei ședințe a  șefilor de piețe din Chișinău, 44 la număr, pentru a negocia strămutarea gheretelor în perimetrul piețelor.

Ion Ceban, consilier PSRM, s-a arătat revoltat de numărul impunător de gherete Coffe Time, care comercializează cafea: „Nu este clar cum apar toate „Coffe Time-urile” acestea. Vorbim cu direcția de comerț și ea ne spune să vorbim cu preturile de sector.  Preturile de sector ne trimit la viceprimar și primar. Primarul iese și spune că gheretele nu au nicio treabă cu el și nu înțelege cum a ieșit așa că la soacra lui Lucian (Lucian Chirtoacă, fratele primarului general) a fost înregistrată toată treaba asta. Dar e important asta. Iată colegii mi-au sugerat o idee, ca toate gheretele Coffe Time să le punem la Calea Basarabiei într-un rând, să le creăm condiții, în contextul strategiei.”

La rândul său, Ion Cebanu, consilier PL, a criticat inițiativa de majorare a taxelor și a declarat că acest lucru nu va rezolva problema, dar, din contra va genera altele, pentru că „fiecare vine și propune modificări la un document esențial pentru bugetul municipal”.  El a afirmat că ceilalți consilieri au drept scop să demonstreze faptul că PL ar avea unele interese: „Distrugem de fapt bugetul. Lucrurile nu fac ca să dispară anumiți agenți economici, ei o să se unească și o să meargă în instanță și o să ne oblige să plătim.”

ZdG a scris anterior despre faptul că Dorin Chir­toacă a sem­nat mai multe dis­po­zi­ţii „de exce­pţie” prin care favo­ri­zează o firmă a fami­liei, cu sediul în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui său. SRL-ul „Edera Trio” deține mai multe tone­te „Coffe Time”, care comer­ci­a­li­zează cafea și, mai nou, înghețată. Chiar dacă există decizii ale CSJ care anulează dispozițiile primarului, acestea continuă să activeze, iar autoritățile pasează responsabilitățile privind obligația de executare a hotărârii instanței supreme. Între timp, în oraş apar tot mai multe ghe­rete „Coffee Time”, înre­gis­trate deja pe numele a două firme cu isto­rie şi pre­zent comun: „Edera Trio” şi „Uni­cafe”. Ambele îşi au adresa fizică în două biro­uri vecine, închi­ri­ate pe str. Vlaicu Pâr­că­lab 45, acolo unde, ade­sea, poate fi văzut şi Lucian Chir­toacă.

  1. Fraţii Chirtoacă: Afaceri de „excepţie” cu Primăria
  2. (doc) Noua casă a gheretelor „Coffee Time”
  3. Fraţii Chirtoacă: Afacerile „de excepţie” continuă