Actualitate

România va cumpăra încă o escadrilă de avioane F-16

România a cumpărat deja prima escadrilă de avioane F-16, care provin din excedentul Forțelor Aeriene ale Portugaliei. Avioanele din Portugalia vor începe să sosească în România în anul 2015, urmând ca prima escadrilă să fie pe deplin operațională în anul 2016.

Ministrul Apărării nu a spus, explicit, că și a doua escadrilă va fi formată tot din avioane F-16, dar a lăsat să se înțeleagă acest lucru: „Nu putem opera două escadrile de tipuri diferite”, a explicat Mircea Dușa.

Nu se știe încă din ce țară vor fi cumpărate cele 12 avioane F-16 din cea de-a doua escadrilă, și nici dacă ele vor fi noi sau second-hand. Cu certitudine însă, toate avioanele F-16 ale Armatei Române vor fi staționate la două baze aeriene – Fetești și Câmpia Turzii, pentru care se derulează programe de modernizare și de adaptare la necesitățile avioanelor americane.

Aeronavele F-16 sunt produse de compania Lockheed Martin (SUA). Înainte ca România să decidă să cumpere avioane F-16 din Portugalia, una dintre variantele luate în discuție a fost și cumpărarea unei escadrile de avioane F-16 noi, direct din SUA. Ideea a fost abandonată întrucât avioanele F-16 noi erau prea scumpe pentru România.

Ideea de a cumpăra avioane F-16 noi ar putea fi reluată în discuție, în condițiile în care bugetul MApN pe anul 2015 este cel mai mare din ultimii 8 ani, iar din anul 2017, bugetul Apărării va fi majorat la 2 la sută din PIB.

Sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *