Petiţia online prevede că garanţiile acordate în două rânduri Băncii Naţionale de către Guvernele Leancă şi Gaburici, pentru salvarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, să nu fie convertite în datorie publică. Astfel, membrii Platforma Demnitate şi Adevăr au început acum câteva zile o campanie de colectare a semnăturilor, iar sute de oameni se implică activ în acest proces.

„Lumea este activă, toţi cetăţenii sunt contra şi nu acceptă ca ei să fie cei care vor achita miliardul furat din băncile din RM. Atâta timp cât ştim doi prim-miniştri de stat şi mai mulţi miniştri care au participat la această semnare printre care şi actualul şef al Parlamentului Adrian Candu şi domnul Bride, considerăm că aceste persoane ar fi trebui trase la răspundere şi să fie ei cei care vor întoarce miliardul şi nicidecum cetăţenii. Facem apel către ONG-urile din RM să se implice activ în promovarea acestei petiţii”, a declarat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc.

Oamenii sunt indignaţi de faptul că autorităţile încearcă să pună această responsabilitate pe umerii lor. Ei sunt convinşi că, organele de drept trebuie să-i găsească pe cei implicaţi în acest jaf şi să să-i tragă la răspundere conform legii.

Unii experţi susţin că guvernanţii noştri ar trebui să preia din experienţa Nigeriei pentru a remedia situaţia cu furtul miliardului de dolari. Autorităţile statului african au recuperat nouă miliarde de dolari, bani furaţi anterior din sectorul petrolier de către mai multe persoane, inclusiv de funcţionari din fosta guvernare, după ce preşedintele ţării, Muhammadu Buhari, a solicitat ajutorul Statelor Unite şi al Marii Britanii.

Şi Islanda este un exemplu pentru ţara noastră. Atunci când un grup de bancheri au luat un credit de milioane de euro de la instituţii financiare străine şi băncile au dat faliment, iar datoria lor de milioane a devenit datoria cetăţenilor, oamenii au forţat Guvernul în 2009 să demisioneze, iar noua conducere a organizat un referendum unde majoritatea populaţiei a spus că nu este de acord să întoarcă banii din buzunarele lor. Mai mult, noul guvern islandez a investigat cazul si toţi bancherii vinovaţi care au fugit din ţară au fost daţi în căutare internaţională şi au ajuns la puşcărie.