Se conturează noul personaj? Fost șef din cadrul Băncii Sociale: El a venit cu ideea

Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, susţine că Serghei Iaralov, om de afaceri despre care presa a scris că face parte din anturajul lui Vlad Plahotniuc, nu este coordonatorul furtului miliardului, așa cum afirma fostul șef adjunct al Departamentului spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, ci „cel care ar fi venit cu ideea”.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul emisiunii Interpol de la TV 7, prin skype, de la Londra, unde Sergiu Sagaidac s-a refugiat cu o lună în urmă după ce, potrivit lui, s-a atentat de cinci ori la viaţa lui.

„Dvs. ştiţi cine este coordonatorul furtului miliardului despre care a vorbit Mihail Gofman?”, a fost întrebat Sergiu Sagaidac. „Acela nu a coordonat, el a venit pur şi simplu, cu ideea (…). I-au spus toți numele – Iaralov”, a răspuns Sagaidac.

De asemenea, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale a menţionat că a întocmit o listă din circa 20 de persoane care, în opinia sa, ar trebui audiate de către Procuratura Anticorupţie pentru furtul miliardului.

„Le voi enunța pentru a ajuta Procuratura să elucideze acest caz. Aceste persoane cunosc foarte mult despre ceea ce s-a întâmplat, unii au participat, iar alții trebuiau să execute anumite indicații”, a menţionat Sagaidac.

Reamintim că acum o săptămână şef adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Bani­lor (SPCB) din cadrul Centrului Național Anticorupție Mihail Gofman a declarat la emisiunea Interpol că furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova a avut „un coordonator”, care nu este nici fostul prim-ministru Vlad Filat, nici actualul primar de Orhei Ilan Șor şi nici prim-vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Întrebat de moderatoarea emisiunii de ce evită să-i pronunțe numele, Mihail Gorman a răspuns „pentru că este la libertate şi starea psihologică a acestuia nu este prea adecvată”.

Ulterior, presa de la Chişinău, dar şi internauţii pe reţelele de socialzare au vehiculat numele omului de afaceri Serghei Iaralov ca posibil coordonator al furtului miliardului. Serghei Iaralov nu este o persoană publică şi nu deţine nicio funcție importantă în PDM, însă în ultimii ani a fost văzut în preajma prim-vicepreședintelui al formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

Totuşi, el a putut fi observat în luna decembrie 2015 la negocierile privind majoritatea parlamentară. Atunci presa a scris că Iaralov ar fi unul din milionarii din Moldova şi că ar avea mai multe afaceri cu active inclusiv în Statele Unite.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.