16:46:35 23.04.2024
Stiri

Sergiu Sagaidac DEZVĂLUIE noi nume de persoane implicate în furtul miliardului

Anticorupție 05.07.2016 09:20 Vizualizări10653 Autor: Ziarul National
Sergiu Sagaidac DEZVĂLUIE noi nume de persoane implicate în furtul miliardului facebook.com


Numărul persoanelor care ar trebui audiate sau chiar cercetate penal în dosarele privind furtul din sistemul bancar este mult mai mare, crede fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), Sergiu Sagaidac.

Acesta a dezvăluit, ieri, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, o listă cu nume ale mai multor funcționari de la Banca Națională a Moldovei (BNM), Banca Socială, Banca de Economii, Moldova-Agroindbank și Moldindconbank despre care afirmă că ar fi fost implicați direct sau cunosc mai multe despre cum a fost furat miliardul de la cele trei bănci lichidate anul trecut de BNM.

Referindu-se la Banca Națională, Sagaidac afirmă că a avut impresia că aceasta a acționat pe tot parcursul jafului ca un centru de comandă al procesului.

„Eu au văzut toate rapoartele BNM despre situația de la Banca Socială. Ei știau foarte bine despre situația catastrofală în care se afla banca, chiar dacă datele oficiale prezentate de BS erau false”, a precizat fostul angajat al Băncii Sociale.

Potrivit lui, în loc să intervină pentru a salva cele trei bănci, BNM a numit la BS, BEM și Unibank administratori asupra cărora planau suspiciuni de corupție.

„Sergiu Albot, administratorul special numit de BNM la Banca Socială, este căsătorit cu verișoara lui Ilan Șor”, a explicat Sagaidac.

De asemenea, susține el, există întrebări și față de conducerea Moldindconbank și Agroindbank care a admis în acea perioadă plasamente interbancare în valoare de 21 de miliarde de lei la BEM și BS, fiind clar că acestea se vor transforma în plasamente neperformante.

Fostul șef de secție de la Banca Socială a întocmit o listă de peste 20 de persoane, recomandând Procuraturii Anticorupție să le audieze în calitate de martori sau bănuiți.

Este vorba despre Natalia Rahuba și Sergiu Albot, foști președinți ai BS, Gheorghe Papuc, ex-consilier al președintelui BS și fost ministru de Interne, Simion Rusu, fostul șef al serviciului de securitate din cadrul BS, Constantin Lozovanu, ex-șef al secției juridice din cadrul BS, Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM,Emma Tăbârță, ex-viceguvernator al BNM, Veaceslav Țurcan, șef de direcție în cadrul BNM, Ruslan Grad, funcționar în cadrul BNM, Matei Dohotaru, administrator special la BS, Ion Robot, administrator special la Banca de Economii, Leonid Talmaci, președinte Moldindcombank, Serghei Cebotari, președinte Moldova Agroindbank, Denis Ulanov, fost avocat al BS, în prezent avocatul lui Ilan Șor, Lilia Balmoș, ex-șefă a secției juridice la BS, Vitalie Groza, vicepreședinte al Moldindconbank.

Referindu-se la implicarea lui Serghei Iaralov în coordonarea furtului miliardului, Sagaidac a opinat că cel mai probabil acesta a sugerat doar ideea. Beneficiarii jafului sunt însă alții: Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Șor și Veaceslav Platon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md