În 1960, aceste oraşe nu existau pe harta; Astăzi, două dintre ele sunt cele mai bogate din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii 50 de ani, harta lumii a suferit modificări importante. Mai multe oraşe care nu existau în 1960 au devenit acum adevărate metropole.

Iată care sunt locurile ce nu existau acum o jumătate de secol și cum s-au dezvoltat între timp, potrivit unui top realizat de site-ul TopTenz.

Citeşte şi: (FOTO) Top 10 cele mai periculoase orașe din lume

1. Dubai, Emiratele Arabe Unite
În 1971, Dubai și-a declarat independența față de Marea Britanie și a devenit parte din Emiratele Arabe Unite. După ce s-au descoperit rezervele impresionante de petrol din regiune, zona s-a schimbat complet. Astfel, în decurs de numai 40 de ani, populația a crescut de la câteva mii la peste 1,5 milioane de locuitori și s-au construit inclusiv insule artificiale.

2. Navi Mumbai, India
Cunoscut și ca Bombay, capitala statului indian Maharashtra are o populație de 12 milioane de locuitori. Acesta a continuat să se extindă până când și-a atins limitele spațiului geografic. Astfel a luat naștere Navi Mumbai sau Noul Mumbai, ca un oraș satelit care numără în prezent 1,2 milioane de locuitori și este cea mai mare comunitate plănuită din lume.

3. Doha, Qatar
Ca și Dubai, Qatarul și-a declarat independența față de Regatul Unit în 1971. Economia a luat un avânt major datorită rezervelor de petrol și gaz, iar revista Forbes a numit-o cea mai bogată țară din lume. Doha și-a câștigat titlul de oraș în 1963 și are acum o populație de un milion de locuitori. Federația Internațională de fotbal a fost de acord ca Doha să găzduiască în 2022 Cupa Mondială, deși orașul se află practic în deșert.

4. Abuja, Nigeria
Nigeria și-a declarat și ea independența față de Marea Britanie în 1960. Devastată de război până în 1970, țara a dorit să își schimbe capitală. Construcția orașului Abuja a fost terminată în 1991, când aceasta a fost numită noua capitală a țării. În numai 20 de ani, populația din zona metropolitană a ajuns la 3 milioane de cetățeni. Experții se așteaptă ca Nigeria să devină a treia cea mai populată țara din lume până în 2050.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Europa, raiul miliardarilor: Topul oraşelor în care locuiesc bogaţii lumii

5. Astana, Kazahstan
Kazahstan a devenit independent față de Uniunea Sovietică în 1991. Banii țării proveneau tot din rezervele de petrol, iar guvernul a decis să mute capitala în orașul istoric Tselinograd, al cărui nume a fost schimbat în Astana. Populația acestuia s-a triplat între timp, iar peisajul, odată sumbru din cauza războiului, este acum unul demn de o metropolă.

6. Putrajaya, Malaiezia
Kuala Lumpur este capitala Malaieziei, dar, din cauza suprapopulării, guvernul a demarat construcția unui nou oraș, care să servească drept centru administrativ. Putrajaya a apărut în 1995, la 15 minute distanță de Kuala Lumpur, și beneficiază de o linie de transport de ultimă generație care îl leagă de capitală.

7. Sandouping, China
Zona din preajma Sandouping era cunoscută până în 1984 sub denumirea de Huangniupu. Guvernul chinez a ridicat orașul pentru a găzdui cei 40.000 de muncitori care lucrau la Three Gorges Dam, cea mai mare centrală de electricitate din lume.

8. Iqualuit, provincia Nunavut, Canada
Nunavut și-a câștigat statutul de provincie independentă în 1999, iar doi ani mai târziu Iqualuit a devenit capitala acesteia. Deşi are o populaţie de numai 7.000 de locuitori, oraşul guvernează o regiune de 2 milioane de kilometri pătraţi.

9. Oraşul Economic al Regelui Abdullah, Arabia Saudită
Nu numai că oraşul nu exista în 1960, dar abia există şi în prezent. Totul a pornit de la viziunea regelui Abdullah, care îşi dorea un oraş la Marea Roşie. Costurile pentru ridicarea acestuia se ridică însă la 100 de miliarde de dolari. Nu se ştie câţi locuitori trăiesc în prezent în zonă, dar se estimează că numărul acestora va ajunge la 2 milioane, în următorii opt ani.

10. Incheon, Coreea de Sud
Situat la graniţa cu Coreea de Nord şi cu o populaţie de 3 milioane, Incheon este al treilea oraş ca mărime din ţară. Construcţia sa a început în 1994 iar costurile însumează 50 de miliarde de dolari. Guvernul doreşte ca oraşul să devină un centru tehnologic, lipsit de poluare.

Citeşte şi: (VIDEO) India vrea să construiască mai multe „orașe inteligente”; Proiectul de miliarde de dolari care va schimba Planeta


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...