Magia celui mai mare oraş din Turcia a sedus timp de secole călătorii, încântaţi de moscheile şi palatele sale impozante, dar şi de priveliştea impresionantă spre Bosfor sau Cornul de Aur.

Pe de altă parte, pentru profesioniştii din turism, atentatele sinucigaşe au marcat sfârşitul industriei turistice, deja extrem de afectate de seria de atacuri cărora le-a căzut victimă Turcia de la începutul anului.

„Este un dezastru”, se plânge Orhan Sonmez, un ghid care oferă trecătorilor un tur al Hagiei Sofia, fosta biserică monumentală, transformată în moschee şi ulterior în muzeu. „Toată viaţa am lucrat ca ghid turistic. Cei mai mulţi dintre noi se întreabă dacă vor putea continua. Este tragic”, mărturiseşte el.

Mesele restaurantelor sunt goale în cartierul ultra-turistic Sultanahmet, iar hotelurile de cinci stele oferă camere la preţuri reduse.

Dacă în vremurile mai bune trebuia să staţi la coadă, uneori peste o oră, pentru a intra în Hagia Sophia, azi este suficient să cumpăraţi bilet şi să vă lăsaţi încântaţi de splendoarea locului, alături de o mâna de turişti.

În plus, mulţi locuitori din Istanbul au părăsit oraşul cu ocazia Bayram-ului, o sărbătoare naţională de nouă zile, care a început sâmbătă.

Aceste veşti vin în contextul în care, în luna mai, Turcia a înregistrat cea mai importantă scădere a numărului de sosiri turistice în ultimii 22 de ani, constatându-se o scădere de aproape 35% a numărului de turişti străini, la 2,5 milioane de vizitatori. Criza a fost cauzată în parte de colapsul numărului de turişti ruşi din cauza unei dispute diplomatice între Ankara şi Moscova, care a interzis operatorilor de turism vânzarea de excursii în Turcia.