Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Fost procuror: Funcția de…

(VIDEO) Fost procuror: Funcția de procuror general este cheița fermecată de la pușcărie

În Republica Moldova există pericolul ca, prin intermediul organelor de drept, să se instaureze dictatura.  Declarația aparține ex-procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov.

În cadrul unei conferințe de presă din 4 iulie 2016, ex-procurorul municipal, Ivan Diacov, a declarat că interimatul Procuraturii Generale va duce la distrugerea ei și că adoptarea noii Legi a Procuraturii o va transforma în bâtă politică. „Funcția de procuror general este cheița fermecată de la pușcărie. Cui vrea, o deschide, dar în fața cui trebuie, o închide cu cinci lacăte. (…)Există un pericol ca, prin intermediul organelor de drept, în Republica Moldova să se instaureze dictatura. Procuratura este organul nr. 1 în acest stat, dar procurorul general este persoana nr. 1 care poate real să decidă”, a declarat Ion Diacov.

Ex-procurorul municipal consideră că dacă în această funcție ar ajunge un cetățean cu verticalitate, patriot al RM, hoții vor face tot posibilul să fugă din țara asta. ”Nu știu care va fi numele viitorului președinte, dar vă garantez. El va fi unul dintre ei, de la putere. (…)Atâta timp cât procurorul general este în mâinile celor care fură, niciun Președinte nu va putea face nimic” a mai declarat Diacov.

La 2 decembrie 2015, mandatul procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov a expirat. Acesta și-a anunțat demisia la 30 noiembrie, într-o conferință de presă. Motivele expuse de acesta se refereau la corupția și abuzurile din sistem, precum și partajarea politică a Procuraturii.  Ulterior, reprezentanții Procuraturii Generale au confirmat că acțiunile lui Diacov sunt cercetate în cadrul mai multor proceduri disciplinare și controale de serviciu, iar CSP ar putea să nu accepte demisia onorabilă a lui Diacov.

Sursa Video: www.IPN.md