Linkuri accesibilitate

„Buneii mei, cît de trudiți și frumoși erau, asemenea cireșilor în floare din fața casei noastre…”


Jurnalul săptămânal cu Rita Godoroja.

Născută la 5 august 1962, în satul Nesvoia, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Absolventă a Facultății de chimie, Universitatea de Stat din Moldova (1984). A activat la Ministerul Educaţiei, în funcţia de consilier în Proiectul Băncii Mondiale „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova” (2006-2010); cercetător științific superior la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Autoare și coautoare la 64 de lucrări științifico-didactice. Cadru didactic cu o experienţă pedagogică de 29 ani, grad didactic superior la chimie. Doctor în pedagogie.

LUNI

Deși e posomorît afară, în sufletul meu e soare. Am ieșit de dimineață în pragul casei și am admirat cireșii, care au avut curajul să înflorească în aceste zile reci pentru a ne bucura și a ne convinge că primăvara e în toi… Ce bine-i că au venit copiii acasă, pentru a cinsti memoria oamenilor dragi, pe care nu-i mai avem alături. Am pregătit masa de pomenire și am aprins o lumînare, iar nepoțeii Elizaveta și Bogdan au spus Tatăl nostru. Și Elena, nepoțica noastră cea mai mică, care abia a trecut de un anișor, a înțeles semnificația momentului și a făcut semnul crucii.

Mă gîndesc la buneii mei: cît de trudiți și frumoși erau, asemenea cireșilor în floare din fața casei noastre…

Esența zilei: Dorul meu, înalt şi nesfârșit, mă duce în Bucovina, la leagănul copilăriei mele, și se oprește la ușa casei încuiate. Buneii mei, nu mi-aţi ieșit în cale, n-aţi mers încetișor ca să-mi deschideți poarta, și nu mi-aţi zis, ca altă dată, printre lacrimi: „De-ai ști ce mult te-am așteptat, nepoată!”

Unde-i cărarea, ce era odată din pragul casei până la fântână?

De ce s-a pitulat sub iarba neumblată, poate buneii mei sunt în grădină?

Dar nu e nimeni în grădină, nici în casă, de ani de zile nu se văd stăpânii,

Şi nu se-aude vorba lor duioasă, iar la fântână se zăresc numai vecinii…

MARȚI

În fiecare dimineață soțul meu îmi dorește o zi frumoasă și găsește cele mai alese gînduri pentru mine. Ziua de azi este deosebită pentru noi: ne-am cunoscut cu 38 de ani în urmă, fiind elevi!

Gimnastica de dimineață mi-a întregit buna dispoziție și mi-a restabilit ritmul de muncă după zilele de odihnă.

E prima zi de lecții după vacanța de Paște. Am planificat riguros lecțiile ca să-i motivez pe elevi să se includă în activitate. Mă bucur să-mi revăd elevii bine dispuși și sănătoși după vacanță. Lecțiile au fost interesante. Elevii din clasele a 12-a și a 10-a au rezolvat integral exercițiile creative propuse și au elaborat probleme noi pe baza lor.

După amiază am elaborat proiectele și testele pentru următoarea zi, apoi am verificat lucrările elevilor.

Seara am comunicat cu o rudă din Ucraina, care mi-a spus că din cauza războiului n-a putut să viziteze localitatea, unde e înmormîntat tatăl său. E dureros…

Esența zilei:

Mişcare şi schimbare - e viaţa, e minunea,

Din care noi avem norocul să sorbim.

Să fim mai luminoşi, dorind perfecţiunea,

S-avem credinţă-n suflet, din suflet să iubim.

MIERCURI

Astăzi e Ziua Pămîntului! La lecții am abordat probleme de mediu, cauze, consecințe și soluții. Elevii au discutat și despre comportamentul responsabil față de substanțele chimice și utilizarea lor inofensivă, protecția sănătății, etc.

Într-o pauză am întrebat o elevă din clasa absolventă dacă ar dori să fie profesoară. Ea mi-a răspuns, că nu ar dori, deoarece e foarte greu să lucrezi profesor. Apoi m-a întrebat, de ce eu am ales această profesie. Am zis, că încă din clasa I, am admirat-o pe prima mea învățătoare – Dna Alexandra Guţu din satul Pererîta, raionul Briceni. Harul ei pedagogic şi frumusețea omenească au constituit un model de acțiune pentru mine. De la vîrsta de 16 ani a lucrat în școală și spunea că în prima sa promoție a învățat marele poet Grigore Vieru. Am avut fericirea să dau primul sunet la 1 septembrie 1969 cu clopoțelul, pe care mi l-a înmânat Grigore Vieru. Aceasta, cred, că a fost binecuvîntarea pentru cariera mea pedagogică…

Rabindranath Tagore spunea că ,,focul se aprinde cu alt foc, iar sufletul omului se modelează datorită sufletului altui om.” Seara, i-am telefonat primei mele învățătoare, pentru a-i auzi vocea. Are 87 de ani, dar intră în casă abia la apusul soarelui, deoarece e mult de lucru în grădină…

Esența zilei:

Ochi de copii, cei mai adânci de pe planetă,

Cei mai setoși, ei viața o sorbesc -

Le dăruiesc eu pasiune şi credință,

Spre înălțimi cu dragoste-i pornesc.

JOI

La ora 7:30 dimineața am primit o veste bună: a ieșit de sub tipar cartea „Proiectarea didactică. Biologie şi chimie”, scrisă de Rodica Nedbaliuc, Eduard Coropceanu, Rita Godoroja și Boris Nedbaliuc. Mă bucur mult de fiecare dată, cînd reușesc să colaborez cu profesioniști consacrați în domeniu și să sintetizez propria experiență într-o lucrare nouă, care promovează calitatea și inovația în educație.

Pe drum spre liceu mă gîndeam la elevii mei din clasele a 7-a, la bucuriile și noutățile lor, pe care ar fi bine să le împărtășească și colegilor. Mereu sunt presată de timp și nu-mi permit să pierd nici un minut din lecție. Astăzi, fiecare elev a relatat despre noutățile, realizările și dispoziția cu care a venit la lecția de chimie, la școală. Prin interviul rapid s-a creat o atmosferă constructivă, deschisă pentru învățare. Și cîte lucruri interesante am descoperit împreună! M-a impresionat Ion, care ne-a spus, că în fiecare dimineață găsește o curiozitate științifică și o prezintă colegilor săi. Majoritatea elevilor s-au bucurat în această dimineață de soare, de primăvară. Toate lecțiile au fost productive!

Esența zilei: O carte nouă!

VINERI

Dimineața am sunat părinților că să le urez sănătate și o zi bună. De cîte ori discutăm, niciodată nu-mi spun, că li-i greu sau au nevoie de ceva. Ca să nu mă împovăreze cu grijile lor… Abia aștept să ne revedem după o săptămînă de muncă și să le sărut mîinile.

Esența zilei:

Părinţii mei - izvorul vieţii, nesecat de frumusețe,

Ei mă apără de rele, îmi dau forță şi blândețe.

De la ei am moștenit cântecul şi voia bună,

Hărnicia şi credința, visul florii din cunună…

De la ei am învățat bucuria de-a trăi,

A iubi zborul înalt, a spera şi a munci.

XS
SM
MD
LG