Actualitate

„Sărbătoarea celor două Iulii”, la Câmpina

Hasdeu s-a născut la 26 februarie 1938, în familia Hîjdău (numele său la naștere a fost Tadeu Hîjdău), în localitatea Cristinești-Hotin, aflată atunci în Imperiul rus, iar acum în Ucraina. După moartea fiicei sale Iulia, în 1888, el a devenit mistic și fervent practicant al spiritismului, scop în care a și construit Castelul din Câmpina.
Evenimentul de la Câmpina reunește personalități ale culturii câmpinene și nu numai, oameni interesați de viața și opera lui B.P. Hasdeu, de viața și opera genialei sale fiice, de povestea tristă a acestei familii care a dăruit Câmpinei un castel – templu impresionant.
Anul acesta se împlinesc 123 de ani de când Hasdeu a decis să construiască, la Câmpina, un edificiu în memoria fiicei sale și tot 123 de ani de când savantul a desenat primul plan al acestui edificiu căruia, inițial, i-a spus “Castelul celor două Iulii’.
Pe 2 iulie 2016, la Castel, va avea loc o paletă largă de manifestări: prelegeri, lansări de carte, un spectacol de teatru prezentat de Asociația Teatrul Proiect din Câmpina, două expoziții – una de pictură și una de sculptură ș.a.

Duminică, 3 iulie, la Castelul Hasdeu are loc un concert de excepție susținut de soprana americană Menorah Winston, născută în România și stabilită de mai bine de 30 de ani în Statele Unite ale Americii. Menorah Winston cunoaște tragica poveste a Iuliei Hasdeu și este impresionată de Castelul de la Câmpina, pe care l-a vizitat în urmă cu mulți ani.

În această vară, ea va susține mai multe concerte în România, iar primul dintre acestea va fi pe 3 iulie, la Castelul Hasdeu din Câmpina.
Ambele evenimente din weekend încep la ora 11.00 și intrarea este liberă.
 
Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *