(STUDIU) Ce este încălzirea globală și care sunt consecințele acestui fenomen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încălzirea globală reprezintă fenomenul de creștere a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a oceanelor. Fenomenul de încălzire globală a devenit un semnal de alarmă la începutul anilor ’70, ca urmare a dezvoltării industriale masive și a creșterii concentrației gazelor cu efect de seră.

Emisiile de bioxid de carbon rezultate din procesul de industrializare reprezintă una dintre cauzele încălzirii globale

Experții Grupului Interguvernamental asupra Evoluției Climei (GIEC) au emis previziuni alarmante asupra pericolelor încălzirii globale. Aceștia au estimat că o încălzire cu 2 sau 3 grade Celsius pe plan global față de nivelul mediu de temperatură din 1990 va avea un impact negativ uriaș asupra tuturor regiunilor planetei.

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că până în anul 2080, circa 3,4 miliarde de oameni vor suferi de pe urma lipsei de apă provocată de topirea ghețarilor, iar alte 600 de milioane de oameni vor suferi de foame din cauza secetei, care va afecta regiuni întinse din Africa, America Latină, zona mediteraneeană, Orientul Mijlociu.

Acest lucru ar putea duce la dispariția unor specii de animale și plante. Modelele climatice elaborate de specialiști estimează că clima globală se va încălzi cu 1,1 — 6,4 grade Celsius în cursul secolului XXI. Cauza principală a încălzirii globale este creșterea concentrației de bioxid de carbon în atmosferă în ultimele secole, din cauza dezvoltării industriale fără precedent a economiilor din anumite zone geografice — China, India, Brazilia, Australia, Asia de Sud-Est, Europa răsăriteană, precizează site-ul amintit.

O altă cauză o reprezintă defrișările, care duc la o creștere a concentrației de noxe și provoacă efectul încălzirii globale și epuizarea stratului de ozon. Pentru a stopa efectele negative provocate de aceste defrișări, specialiștii spun că ar fi nevoie de o împădurire cu 20% față de totalul deja existent la nivelul întregului glob.

Valurile de căldură care derivă din încălzirea globală pot avea efecte negative și asupra sănătății populației, cu precădere în zonele urbane. Persoanele cele mai vulnerabile la temperaturile ridicate sunt cele vârstnice. De asemenea, seceta provocată de caniculă poate duce la incendii, dar și la compromiterea anumitor culturi agricole, având efect asupra producției de hrană. Hrana cu o calitate compromisă sau hrana insuficientă poate duce la dezechilibre ca anemia feriprivă, hipocalcemia, hipomagnezia, iar conținutul scăzut în vitamine, săruri minerale duce la slăbirea rezistenței organismului față de factori patogeni.

Potrivit studiilor, pentru a evita aceste consecințe ale încălzirii globale, ar trebui ca, până în 2050, emisia gazelor cu efect de seră să scadă de două ori la nivel mondial și de patru ori în țările industrializate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...