Linkuri accesibilitate

O nouă fabrică de propagandă a Kremlinului


Rusia inaugurează la Berlin Institutul „Dialogul civilizaţiilor”

„Cine vorbeşte despre civilizaţii deosebite, exprimă prin această formulare că nu recunoaşte universalitatea drepturilor omului şi pune sub semnul întrebării Convenţia Drepturilor Omului a Uniunii Europene”, a spus deputata ecologistă Marieluise Beck într-un interviu acordat ziarului conservator berlinez „Die Welt” în care a comentat deschiderea unui Institut care-şi spune „Dialogul civilizaţiilor”. Marieluise Beck este de părere că institutul care va fi inaugurat astăzi în capitala Germaniei este tributar „fanteziilor privind o Uniune Euro-asiatică” care se află în „contradicţie cu valorile occidentale”. „Fanteziile euro-asiatice” la care s-a referit Beck nu sînt nimic altceva decît concepţiile geopolitice expuse în ultimii ani de către Alexandr Dughin, teoreticianul rus al unui neo-naţionalism de inspiraţie fundamentalist-ortodoxă, anti-occidentală. Acest tip de naţionalism a devenit ideologia neoficială a ceea ce unii analişti numesc mai nou „putinism”.

Ctitorul „institutului de cercetare” de la Berlin este Vladimir Iakunin, cunoscut pentru concepţiile sale naţionaliste, anti-americane şi homofobe. Iakunin, în vîrstă de 67 de ani, este unul din apropiaţii preşedintelui Putin.

Un institut similar există deja la Viena, altele urmează a fi deschise şi în alte ţări. Institutul de la Berlin, scria presa germană, urmează să devină cartierul general al unei reţele mondiale de propagandă rusă, deghizată în straie ştiinţifice. Criticii sînt de părere că această „fabrică de propagandă” nu va fi nimic altceva decît „instrumentul unui război hibrid”, similar celui declanşat prin intermediul platformei electronice „Sputnik” sau postului de televiziune „Russia Today”.

Într-un interviu difuzat azi dimineaţă de postul de radio german, Südwestrundfunk (SWR2), expertul Thomas Franke a spus că institutul are la bază concepţia guvernului rus şi a propagandei ruse privind „războiul culturilor” care vizează salvarea Europei Occidentale de anumite ameninţări.

Pe lista cofondatorilor institutului se află şi cîteva nume germane, cunoscute pentru simpatiile lor faţă de regimul lui Putin. Este vorba despre politicianul creştin-democrat austriac, Walter Schwimmer, membru al Partidului Popular Austriac (ÖVP), fost secretar general al Consiliului Europei, şi despre profesorul din Göttingen Peter W. Schulze, care între anii 1992 şi 2003 a fost directorul biroului de la Moscova al Fundaţiei „Friedrich Ebert”. Încercînd să disperseze îndoielile şi criticile legate de institutul în care vor lucra peste 50 de persoane, Schulze a declarat ziarului „Die Welt” că proiectul „Dialogul civilizaţiilor” nu a fost gîndit ca o „instituţie de dezinformare şi propagandă”.

Deocamdată nu se ştie exact cine şi cum se va finanţa Institutul. Potrivit unui expert de la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP), citat în ziarul „Die Welt”, sponsorii vor fi oligarhi ruşi. Sumele necesare finanţării vor fi administrate de către un consorţiu din Elveţia.

XS
SM
MD
LG