Nu vreau să deschid ochii oamenilor cu acest post. Cine are ochi, vede. Cine are urechi, aude. Cine are creier, înţelege şi nu poate fi prostit de Publici. Acest post este pentru băieţii pe care Coordonatorul îi ţine în funcţii cheie. Vedeţi, vedeţi băieţi? Soarta lui Shor este şi soarta voastră. O să vă arunce la câini fără nicio remuşcare. Un nimeni care a vândut fete, care a traficat oameni nu are nimic sfânt. Este ca şi puşcăriaşii din taigaua rusească. Când evadează îşi iau cu ei puşcăriaşi tinerei pe care să-i mănânce în timp ce rătăcesc prin păduri...

Domnule care judeci strâmb legea fundamentală a statului, o să vină Timpul să fii jertfit pe altarul „Reformei în justiţie”. Nu o să i se mişte niciun muşchi de pe faţa sa de peşte. Nimic nu o să te salveze. Publicele vor trăncăni toată ziua despre „reforme” închipuite, iar moldovenii nu vor da doi bani pe grevele dumitale de foame. Oamenii ţin minte foarte bine ce ai făcut. Dacă interesul „stabilităţii” o s-o ceară, vei fi sacrificat. Nu contează motivele. Cred că ştii foarte bine că ele pot fi închipuite, fabricate... Cunosc nişte oameni, de bună credinţă spre deosebire de dumneata, care au păţit-o!

Domnule care îţi schimbi părul după cum îţi schimbi stăpânii. O să urli ca lupul că vrei să scapi din închisoare, dar cine să te înţeleagă? Cetăţenii au o foame de lup pentru a vedea oameni ca tine după gratii. Aşa că nu o să-ţi plângă nimeni de milă.

Domnule care ai transformat sistemul de vot din Moldova într-o CECenie. Crezi că nu te are la mână cu ceva? Crezi că nu pregăteşte vreo casetă? Iar dacă nu are, crezi că nu inventează? Ooo! Stai să vezi. Eşti ca o CECidie pe sistemul electoral moldovenesc. Dacă nu ştii ce e o CECidie, caută în DEX, este un fel de polip parazit de pe o plantă. Parazitezi pentru Coordonator acest sistem şi crezi că eşti infailibil? Greşeşti! O să te lovească tare, ca un Ciocan şi nimeni nu o să vină să te salveze.

Stimabile care stai ca un ghimpe în politica moldovenească. O să te scoată şi o să te arunce la gunoi. De fapt, a şi făcut asta, dar nu a închis deocamdată celula. Habar nu ai ce ţi se pregăteşte. Nu te scoate nici măcar mâna Moscovei. Nici pe tine, nici pe nepot. Din când în când mai încearcă uşa primăriei. Îşi trimite băieţii să-ţi arate cine este stăpân în Moldova. Adevărul este că se joacă şi cu tine de parcă ai fi un Shoricel. Realizezi?

Tovarăşe care apăreai la un moment dat la televizor tare ca o chiatră, pozând în justiţiar. O să-ţi trimitem Viorele la 13, penitenciarul 13. Sau poate chiar în subsolul biroului tău. Ce ironie! Crezi că nu este posibil? Coboară câteva etaje să vezi un Shoricel. Poate asta te face mai înţelept, cap de pietrar ce eşti.

Sunteţi câţiva fără coloană pe care dacă nu vă bagă Coordonatorul la închisoare, vă băgăm noi, când o să-l dăm jos. Dar atunci să ştiţi că mergeţi cu toţii. Azi mai aveţi o şansă. O şansă să mărturisiţi tot şi promitem că veţi fi... pedepsiţi pentru fărădelegile pe care le faceţi, dar sper că justiţia cu adevărat independentă va lua în considerare mărturisirea ca o circumstanţă atenuantă.

Luaţi aminte la ce i se întâmplă unui Shoricel, urmăriţi atent această mascaradă, puneţi-vă în locul lui şi... aşteptaţi-vă rândul. Sau dacă mai aveţi un pic de coloană ridicaţi-vă din genunchi şi luptaţi împotriva Coordonatorului. Atât vă zic!


Andrei Năstase