Noul Cod al Audiovizualului prevede obligativitatea radiodifuzorilor de a avea opt ore de produs autohton sau propriu. „Propunem 8 ore în prime time. Dar suntem de părere că trebuie să avem o perioadă de tranziţie. În lectura a doua trebuie să vedem câţi ani sunt necesari pentru a ajunge la opt ore de produs autohton, 4, 5 sau 6 ani”, a declarat deputatul PL, Lilian Carp, unul dintre autori.

„Nimeni nu pune la îndoială că acest domeniu trebuie reglementat şi protejat de propagandă toxică. Dar sunt unele chestiuni tehnice care pot să ducă la consolidarea mass-media în unele mâini”, a declarat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Proiectul prevede reformarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului care se va numi Consiliul Audiovizualului, iar numărul membrilor va scădea de la nouă la cinci. „Este un organ administrativ. De ce se micşorează numărul membrilor? Ori se doreşte politizarea completă a acestei instituţii. PL îşi doreşte un fotoliu acolo, de asta şi a venit cu acest proiect”, a menţionat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Totodată, documentul prevede competenţe mai exacte pentru Consiliul Audiovizualului. „Uneori membrii CCA ziceau că în lege nu sunt stipulate clar competenţele şi erau evazivi în ceea ce priveşte deciziile luate”, a explicat Lilian Carp.

Dacă va fi aprobat noul Cod, compania publică Teleradio Moldova urmează să fie divizată în două entităţi: Moldova 1 şi Radio Moldova. 

Totodată, autorii propun ca să fie inclusă o taxă de abonament pentru telespectatorii Moldova 1. Această prevedere a stârnit multe critici, unii deputaţi revoltându-se că moldovenii trebuie să plătească pentru a putea urmări postul public de televiziune.

De cealaltă parte, autorii au motivat acest lucru prin necesitatea independenţei financiare faţă de guvernare, cel puţin parţială, a televiziunii publice. Aşa sau altfel, au fost înaintate amendamente privind această prevedere, aşa că ar putea fi modificată în lectură finală.

Deputaţii au fost nemulţumiţi şi de divizarea Companiei publice Teleradio Moldova în două . „Acum din buget se cheltuie pentru o instituţie, dar pe viitor se va cheltui cu două instituţii”, a remarcat socialistul Vasile Bolea.

La rândul său, parlamentara Maria Ciobanu, de la PLDM, a menţionat că noua lectură a Codului Audiovizualului nu conţine referiri care să excludă monopolul în mass-media, mai exact că o persoană fizică sau juridică să nu poată deţine mai mult de două licenţe.

De menţionat că pentru a doua lectură au fost înaintate peste 100 de amendamente la proiectul de lege, atât din partea cabinetului de miniştri, cât şi în cadrul audierilor publice, amendamente la care urmează să să alăture şi cele ale deputaţilor.